Cîţu susţine că investiţiile şi consumul vor atenua scăderea economiei în 2020. „Trecem totuşi prin cea mai mare criză globală”

Guvernul a investit 16,1 miliarde de lei în primele şase luni în economie. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, este convins că investiţiile şi consumul vor atenua scăderea PIB-ului în 2020 şi vor pune bazele creşterii economice în 2021.

RomaniaTV.net
14 iul. 2020, 08:14
Cîţu susţine că investiţiile şi consumul vor atenua scăderea economiei în 2020. „Trecem totuşi prin cea mai mare criză globală”

„În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în prină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti”, a declarat Florin Cîţu, citat de Ziarul Financiar.

Ministrul Finanţelor susţine că economia îşi va reveni rapid în 2021.

„Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum. Vă pot spune că la 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum, a explicat Cîţu, conform sursei citate.

Tăriceanu face praf programul lui Cîţu, IMM Invest: „Până când companiile trec de birocraţia finanţelor şi băncilor va fi prea târziu”

De asemenea, Florin Cîţu a amintit că guvernanţii ştiau încă de la începutul stării de urgenţă că 2020 va fi „un an cu contracţie economică.

„Dar nu mai vorbeşte nimeni de scăderi de 8%, după ce am avut în T1 creştere de 2,7%. Comisia Europeană a păstrat acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar a înrăutăţit estimările din aproape ţările din UE.  Noi ne menţinem estimarea de -1,9%.

În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în plină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti. Investiţiile cred că vor avea o contribuţie importantă în PIB”, a menţionat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a afirmat că şomajul tehnic şi amânarea ratelor pe 9 luni ajută consumul pe termen scurt.

„Deci vom vedea investiţiile şi consumul care vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021. Trecem totuşi prin cea mai mare criză globală”, a conchis Florin Cîţu.

Florin Cîţu: România s-a împrumutat cu 38 de miliarde de lei în primele 6 luni