Florin Cîţu: România s-a împrumutat cu 38 de miliarde de lei în primele 6 luni

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că România s-a împrumutat în primele 6 luni ale anului cu 38 de miliarde de lei, la dobânzi "mai mici de la o zi la alta".

RomaniaTV.net
11 iul. 2020, 13:46
Florin Cîţu: România s-a împrumutat cu 38 de miliarde de lei în primele 6 luni

Florin Cîţu a precizat că deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni a fost mai mic, de 31 de miliarde de lei, dar statul trebuie să se împrumute pentru a acoperi „dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare”.

„România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigăm încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Citeşte şi: Florin Cîţu: Ciolacu, Tăriceanu şi Ponta s-au purtat ca nişte criminali. Joacă poker cu vieţile românilor

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independentă, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabelul din poză, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul. Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut. Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ despre pensiile românilor: „Creşterea nu va avea nici o sursă de finanţare”

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam doar să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem. Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru toată lumea că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea scade rata inflației și urmează să scadă și dobânzile”, a scris Florin Cîțu.

Ministerul de Finanțe a ieșit marți cu două emisiuni de obligațiuni în dolari, cu termene lungi, de 10 și 30 de ani, din care a atras 3,3 miliarde de dolari.


loading...
Partenerii noștri