Ciucă, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: I-am arătat că prioritatea imediată a României e admiterea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a avut, o întrevedere miercuri, în marja Congresului PPE la Bucureşti, cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

06 mart. 2024, 14:27
Ciucă, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: I-am arătat că prioritatea imediată a României e admiterea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă i-a transmis preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că PNL şi PPE îi suțin candidatura la şefia CE, pentru că „în timpul mandatului său, Comisia a gestionat responsabil şi eficient crizele ultimilor ani: pandemia, invazia rusă din Ucraina şi criza energetică creată de Moscova”.

„Partidul Naţional Liberal susţine nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru candidatura la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. I-am spus asta în discuţia pe care am avut-o înainte de începerea congresului PPE. În timpul mandatului său, Comisia a gestionat responsabil şi eficient crizele ultimilor ani: pandemia, invazia rusă din Ucraina şi criza energetică creată de Moscova”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.

Citește și: Marcel Ciolacu, discuții cu Ursula von der Leyen despre priorităţile europene ale României și aderarea completă la Schengen

Ciucă a mai subliniat că prioritatea imediată a României este aderarea cu drepturi depline la Spaţiul Schengen.

„I-am arătat că prioritatea imediată a României este admiterea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen. Pe termen lung, dorim continuarea susţinerii pentru fermieri şi pentru antreprenorii din mediul rural. De asemenea, considerăm că politicile ce vizează schimbările climatice trebuie să fie gândite din perspectivă economică, pentru a nu afecta oamenii mai mult decât o face deja încălzirea globală”, a mai explicat Ciucă.

Citește și: Klaus Iohannis le-a primit la Cotroceni pe Ursula von der Leyen, președinta CE și pe Roberta Metsola, președinta PE

Preşedintele liberalilor a mai precizat că, „în materie de politică externă, apreciem decizia de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina”.

„Integrarea celor două state în UE va asigura securitatea economică a regiunii. Războiul declanşat de Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa Europei, iar Ucraina trebuie sprijinită din toate punctele de vedere, inclusiv prin urgentarea apropierii de UE”, a conchis Nicolae Ciucă.
Congresul Partidului Popular European a început, miercuri la Romexpo, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, iar evenimentul se va desfăşura timp de două zile. Cei mai mulţi dintre participanţi au ajuns deja în România. Popularii europeni decid strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, stabilesc manifestul Partidului Popular European şi desemnează principalul candidat pentru şefia Comisiei Europene. În Adunarea Politică a Partidului Popular European, de marţi, de la Bucureşti, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiţie. În paralel cu Congresul, găzduit de PNL, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au miercuri programate mai multe întâlniri cu liderii prezenţi la Bucureşti.