Ciucă: ”Mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor este reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat”. Cum va fi afectată UDMR

Nicolae Ciucă a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor sunt reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat. Ciucă a precizat că în prezent sunt 154 de secretari de stat, însă numărul acestora poate fi redus, deoarece un minister poate funcţiona şi cu doi-trei secretari de stat. De această reducerea vor fi afectați și UDMR-iștii. Întrebat dacă doreşte să rămână în Guvern sau să preia şefia Senatului, liderul PNL a precizat că este prematur să se pronunţe asupra subiectului. ”E o chestiune personală”.

16 mai 2023, 13:56
Ciucă: ”Mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor este reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat”.  Cum va fi afectată UDMR

Liberalii susțin ideea PSD de reducere a numărului de ministere și secretari de stat. „La negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi vom lua o decizie. Dacă nu se rămâne îmn protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia reduceri numărului de ministere, a secretarilor de stat, subsecretari de stat, agenţii guvernamentale. (…) Sunt în total 154 de secretari de stat. Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL care a avut loc marţi la Parlament.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă mai puţine ministere în viitorul Guvern. „Colegii mi-au dat un mandat” VIDEO

Întrebat dacă UDMR e dispusă să renunţe la unul din cele trei ministere pe care le are în actualul Guvern, Nicolae Ciucă a răspuns: „Am înţeles. Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, atunci e algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea îmn Parlament. În momentul de faţă nu am discutat absolut nimic pe acest subiect”.

Chestionat ce funcţie ar putea ocupa în viitorul Executiv sau dacă rămâne în Guvern ori vrea preluarea şefiei Senatului, Ciucă a replicat: „Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup, ţinând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”.

Citește și: Marcel Ciolacu (PSD) promite 10% din PIB pentru investiţii. „Provocările sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare şi creşterea investiţiilor”

Întrebat mai departe dacă doreşte să rămână în viitorul Executiv sau dacă doreşte şefia Senatului, premierul a precizat scurt: „E o chestiune personală”.