Ciudăţenii de campanie: Elevi de liceu, folosiţi la munci electorale

La Arad, elevii de la Colegiul Economic nu mai fac practica obişnuită, în locul orelor de specialitate ei fiind trimişi să împăturească şi să capseze buletine de vot pentru alegerile locale 2012.

RomaniaTV.net
23 mai 2012, 17:50
Ciudăţenii de campanie: Elevi de liceu, folosiţi la munci electorale

Un candidat la Primăria Arad susţine că „sute de elevi sunt obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor locale”, capsând buletinele de vot tipărite la o firmă locală. Reprezentanţii ISJ şi conducerea şcolii afirmă că este vorba despre ore de practică şi că totul este legal, fapt confirmat şi de reprezentanţii Prefecturii.

Candidatul Forţei Civice la Primăria Arad, Claudiu Cristea, arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că sute de elevi de la Colegiul Economic sunt „obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor locale” şi „sunt supuşi în aceste zile unor exploatări ilegale”. „Ei sunt forţaţi de către conducerile politice ale sistemului de educaţie, atât cel local – controlat de PDL- cât şi cel central – controlat de guvernarea USL-, să lucreze de luni până vineri la pregătirea buletinelor de vot. Începând cu ora 7.00 şi până la prânz, în locul practicii obişnuite pe care aceştia ar trebui să o desfăşoare în companiile arădene, liceenii sunt obligaţi să muncească în cadrul Editurii Guttenberg la împăturitul, capsatul şi pregătitul buletinelor”, se arată în comunicat.

Candidatul afirmă că va sesiza Protecţia Copilului şi Ministerul Educaţiei şi cere autorităţilor „să publice destinaţia fondurilor alocate legal pentru munca la care sunt obligaţi liceenii”.

Reprezentanţii Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Colegiului Economic au confirmat participarea elevilor la pregătirea buletinelor de vot şi au explicat că nu este nimic ilegal în asta.

Directorul colegiului, Monica Băltăreţu, a declarat că este vorba de obişnuitele ore de practică şi că faptul că lucrează fizic cu buletinele de vot nu reprezintă o muncă diferită de aranjarea mărfurilor atunci când au făcut practică la alte societăţi comerciale.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Ramona Creţu, a spus că a fost verificată situaţia acestor elevi şi că activitatea lor este legală, fiind desfăşurată în baza unui contract pentru stagiul de practică. „Printre altele, elevii capsează buletinele de vot, dar sub supravegherea jandarmilor, conform procedurilor”, a precizat Ramona Creţu.

În această campanie electorală ciudăţenii s-au mai întâlnit şi în alte oraşe. La Târgu Mureş, spre exemplu, un reprezentant al Bisericii a afirmat că un candidat trebuie să iasă primar pentru că este un om pe placul lui Dumnezeu. La Oradea, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, foloseşte în campanie tradiţionala Vitamina C.