Ciuperca albă poate fi fatală pacienţilor cu COVID. Căi de transmitere şi simptome

Infecţia cu ciupercă albă, Candida auris, identificată pentru prima dată în 2009, are consecinţe teribile în cazul pacienţilor cu coronavirus. Această ciupercă provoacă sângerări, infecții ale plăgilor și urechilor și are o rată de mortalitate de aproximativ 70%.

13 iul. 2021, 19:08
Ciuperca albă poate fi fatală pacienţilor cu COVID. Căi de transmitere şi simptome

Persoanele infectate cu coronavirus sunt mult mai predispuse să dezvolte complicaţii dacă contractează şi această ciupercă. E cunoscut cazul unui bărbat de vârstă mijlocie care fost internat într-o unitate de terapie intensivă din orașul Kolkata din India.

Când starea sa s-a deteriorat, pacientul a fost intubat. Tratamentul care i s-a administrat includea, printre alte medicamente, şi steroizi, substanţe care reduc imunitatea și cresc nivelul de zahăr din sânge. După zile întregi petrecute în secţia de terapie intensivă, pacientul şi-a revenit şi era pe punctul de a fi externat, când medicul curant a descoperit că s-a infectat cu ciuperca albă, rezistentă la medicamente.

Citeste si România, codașă la capitolul vaccinare anti-Covid în Europa, în timp ce autoritățile române se laudă cu o campanie de succes. Țări precum Belgia au vaccinat 80% din populația adultă, iar țara noastră doar 30%

Vedem un număr crescut de pacienți cu infecție în timpul celui de-al doilea val de Covid-19. Există mulți oameni bolnavi la terapie intensivă și mulți dintre aceștia primesc doze mari de steroizi. Acesta ar putea fi motivul”, spune dr. Om Srivastava, un specialist în boli infecțioase din Mumbai, potrivit BBC.

Medicii din India se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infecții fungice periculoase.

Ciuperca albă

Ciuperca albă, căi de transmitere şi simptome

Există două specii de ciuperci: Candida, auris și albicans, şi Aspergillus, care pot fi fatale.

Candida poate fi luată de pe suprafeţe dintre cele mai comune, cum ar fi perdele de duș, ecranele computerului, stetoscoapele medicului și balustradele vagoanelor de tren. Candida auris infectează sângele, dar și sistemul respirator, sistemul nervos central, organele interne și pielea.

Citeste si Efectele adverse ale vaccinării anti-Covid cu a treia doză. Explicaţia medicului Adrian Marinescu

Ciuperca Aspergillus se găseşte, frecvent, în sistemele de încălzire sau aer condiționat. În mod normal, sistemul imunitar ne ajută să prevenim intrarea sporilor fungici în căile respiratorii. Nu la fel de norocoşi sunt pacienţii infectaţi cu coronavirus. În cazul lor, din pricina deteriorării pielii şi a vaselor de sânge, reuşeşte să pătrundă în căile respiratorii.

Infecţia cu ciupercă albă afectează aproximativ 20% până la 30% dintre pacienții care sunt ventilați mecanic, spunet dr. SP Kalantri.

Simptomele infecţiei cu Candida includ o aftă de culoare albă la nivelul nasului, gurii, plămânilor sau stomacului. O formă mai invazivă a acestei infecții duce la scăderea tensiunii arteriale, febră, dureri abdominale și infecții ale tractului urinar, notează BBC.