Efectele adverse ale vaccinării anti-Covid cu a treia doză. Explicaţia medicului Adrian Marinescu

Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balş, explică la ce perioadă de timp ar putea fi făcută a treia doză de vaccin anti-Covid și ce efecte adverse ar putea apărea în urma administrării.

13 iul. 2021, 10:54
Efectele adverse ale vaccinării anti-Covid cu a treia doză. Explicaţia medicului Adrian Marinescu

„Companiile producătoare de vaccin și-au luat în calcul un update al vaccinului, nu înseamnă că-l și folosim deocamdată. E de discutat pentru începutul lunii septembrie. Din păcate, virusul suferă mutații, cum e și varianta Delta, și avem nevoie de un vaccin care să fie cu o eficiență net superioară și atunci va fi nevoie de o a treia doză pentru un episod mai greu epidemiologic”, a spus Adrian Marinescu.

Întrebat dacă ar putea fi alte reacții adverse mai puternice, Adrian Marinescu a afirmat: „Lucrurile acestea sunt teoretice. Vorbim de reacții adverse de moment. Nu intră în discuție ca la doza a treia să avem reacții adverse care să ne pună probleme. Aici discutăm cam de același lucru. Important este să avem un efect bun și pentru persoanele vulnerabile. Persoanele supraponderale ar putea să aibă probleme când va crește numărul de infectări”.

În privința obligativității vaccinării, Adrian Marinescu a spus că nu crede că se va pune problema. „Din fericire, imunitatea se obtine și prin trecerea prin boală. Cel puțin jumătate dintre români au imunitate, fie la trecerea prin boală, fie la vaccinare și asta înseamnă că vor fi protejati. Imunitatea cea mai importantă este la nivel de celule, nu la nivel de anticorpi. Suntem protejați și de limfocite”.

Citește și Medicul Adrian Marinescu, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin: „Probabil va apărea destul de repede. Varianta Delta ne interesează foarte mult, apropo de impact”

Citește și Adrian Marinescu: „Pandemia nu s-a terminat. În toamnă ar putea fi un număr mare de infectări”