Ciuperca neagră, noua infecţie care face ravagii în România. Sunt afectaţi pacienţii care au avut coronavirus

Medicii români avertizează că o nouă infecţie a fost depistată la pacienţii care au avut coronavirus. Este vorba despre ciuperca neagră. Dacă până acum cazurile erau foarte rare, în prezent tot mai mulţi români care au avut covid-19 au fost diagnosticaţi cu această infecţie.

16 dec. 2021, 18:37
Ciuperca neagră, noua infecţie care face ravagii în România. Sunt afectaţi pacienţii care au avut coronavirus

Ciuperca neagră, noua infecţie care apare la românii care au avut coronavirus. Șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.

Ciuperca neagră, noua infecţie care apare la românii care au avut coronavirus. Avertismentul medicilor

Potrivit medicilor, dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiță, anunț către părinți: „Campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și11 ani ar putea începe de la jumătatea lunii ianuarie 2022”

Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut simțitor.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, spune conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, potrivit paginii de Facebook RoVaccinare.

Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută. Potrivit statisticlilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Ce simptome au pacienţii infectaţi cu Ciuperca neagră

Potrivit medicilor, cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară.

Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

Citeşte şi Octavian Jurma: Ne putem aștepta la debutul valului Omicron în Romania în jurul datei de 15 ianuarie