Clădirile cu bulină, la mâna hazardului. Din 2.500, doar 26 au fost consolidate

În Capitală sunt 2.500 de clădiri care ar fi serios avariate în cazul unui cutremur, potrivit ultimei numărători făcute de reprezentanţii primăriei. Iar din cele 2.500 de clădiri au fost consolidate doar 26. Viitorul nu aduce veşti bune: guvernul nu a alocat bani anul acesta pentru consolidări, iar proprietarii nu şi le pot permite.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 17:28
Clădirile cu bulină, la mâna hazardului. Din 2.500, doar 26 au fost consolidate

Locuitorii din 3.200 de apartamente din Bucureşti trăiesc în fiecare zi cu spaima unui cutremur. Dacă acesta s-ar produce, locuinţele lor ar fi puse la pământ, iar viaţa lor ar fi pusă în pericol. Pe de altă parte, consolidarea apartamentelor ar costa mai mult decât unele noi.

Consolidarea ne-ar costa, pentru început, în jur de 60.000 de euro, dar ulterior se poate dubla consolidarea. Preţul consolidării, pentru apartamentul meu, de exemplu, depăşeşte preţul unui apartament nou„, a declarat pentru România TV un proprietar aflat într-o astfel de situaţie. Din cele 2.500 de clădiri care prezintă un anumit grad de risc seismic au fost consolidate doar 26.

Blocurile cu bulină nu sunt un pericol doar pentru cei care locuiesc în ele, ci şi pentru trecători. În anumite zone stă scris „Atenţie, cade tencuiala!”, însă aceste inscripţii nu-i mulţumesc pe trecători, mulţi dintre ei plângându-se: „Astea sunt nişte paliative, ce-i aia să atenţionezi? Pui mâna şi repari. Asta reprezintă un pericol permanent pentru oamenii care trec pe strada. Am trecut pe aici şi era să cadă o bucată mare de caramidă, noroc că eram cu o umbrelă mare„.

Cele mai multe imobile cu bulină se află în centrul vechi al Capitale dar şi pe arterele principale cum ar fi Calea Moşilor, Bulevardele Carol I, Magheru sau Calea Victoriei.