CLASA PREGĂTITOARE. Peste 3.000 de cereri de înscriere, până miercuri, 25 martie (a doua etapă de înscriere)

CLASA PREGĂTITOARE 2015. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a centralizat situaţia cererilor de înscriere în clasa pregătitoare introduse în etapa a doua, care a debutat marţi, 24 martie.

26 mart. 2015, 14:59
CLASA PREGĂTITOARE. Peste 3.000 de cereri de înscriere, până miercuri, 25 martie (a doua etapă de înscriere)

CLASA PREGĂTITOARE 2015. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a anunţat că în a doua zi de înscrieri, miercuri, 25 martie, până la 18:00, s-au înregistrat 3.096 de cereri, dintre care 2.839 (91,7%) de cereri cu o singură opţiune, 104 (3,4%) de cereri cu două opţiuni şi alte 153 (4,9%) de cereri cu trei opţiuni.

Dintre cele 1.721 de cereri respinse în prima etapă de înscriere, 340 (19,8%) au fost redepuse în cele două zile.

Depunerea cererilor de înscriere are ca termen-limită data de 3 aprilie, urmând ca pe 10 aprilie fiecare unitate de învăţământ să afişeze rezultatele repartizării elevilor. Între 13 – 17 aprilie, inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după a doua etapă.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat CIFRELE DE ŞCOLARIZARE pentru anul şcolar 2015-2016: A scăzut numărul de locuri la liceu

La ce şcoli pot fi înscrişi copiii în a doua etapa

CLASA PREGĂTITOARE 2015. Părinţii ai căror copii n-au fost incluşi într-o şcoală în urma primei etape sau care n-au participat în această etapă pot depune o cerere de înscriere în etapa a doua (24 martie – 3 aprilie), în funcţie de unităţile de învăţământ care mai au locuri libere.

CLASA PREGĂTITOARE 2015. „Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile (…). Unităţile de învăţământ care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere în învăţământul primar în etapa a doua, iar opţiunile online pentru aceste unităţi de învăţământ vor fi respinse de aplicaţia informatică”, potrivit metodologiei.

Părinţii vor completa în cerere cel mult trei şcoli (care au locuri libere), în ordinea descrescătoare a preferinţelor. Cererile se vor depune online, pe site-ul MECS, sau la secretariatul şcolii de pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni, în perioada 24 martie – 3 aprilie.

CLASA PREGĂTITOARE 2015. Copiii care împlinesc vârsta de şase ani până pe 31 august 2015 se înscriu în clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare mai pot fi înscrişi şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, însă numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Referitor la copiii care împlinesc şase ani în aceeaşi perioadă, pentru care părinţii nu optează pentru clasa pregătitoare sau a căror dezvoltare psihosomatică nu permite parcurgerea acestei clase, aceştia pot fi înscrişi la grădiniţă, în grupa mare.

CLASA PREGĂTITOARE 2015. Ministerul Educaţiei a centralizat datele finale înregistrate în prima etapă rezervată înscrierii copiilor în clasa pregătitoare (23 februarie – 13 martie). Conform acestora, 98,99% dintre cererile de înscriere în clasa pregătitoare au fost admise.

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I:

  • 23 februarie – 13 martie 2015 – Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unității de învățământ respective.
  • 16 – 20 martie 2015– Soluționarea de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
  • 23 martie – 03 aprilie 2015– Depunerea cererilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
  • 7 – 9 aprilie 2015 – Soluționarea de către unitățile de învățământ, respectiv comisiile județene/a municipiului București a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, a procedurii specifice elaborate de către comisiile județene/a municipiului București.
  • 10 aprilie 2015 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

Părinţii care vor să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, dar au „ochit” alte şcoli decât cele de circumscripţie, sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a ajunge acolo unde îşi doresc.

Citeşte şi: