Climatolog român despre uraganul Sandy: Dacă centrul ar fi la Paris, ar acoperi aproape toată Europa

URAGANUL SANDY a lovit SUA. Climatologul Roxana Bojariu a declarat că uraganul Sandy este atipic, impresionând atât prin intensitate, cât şi prin dimensiunile sale neobişnuit de mari.

RomaniaTV.net
30 oct. 2012, 14:38
Climatolog român despre uraganul Sandy: Dacă centrul ar fi la Paris, ar acoperi aproape toată Europa

Roxana Bojariu a declarat pentru RFI că problemele au apărut întrucât uraganul a mers foarte mult spre nord unde, cu un aflux de aer polar, în loc să se diminueze puterea lui, odată ce a părăsit apele calde ale Atlanticului tropical, s-a intensificat.

„O altă caracteristică este dimensiunea lui foarte mare: se întinde practic pe o zonă care cuprinde Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii. Dacă ar fi să comparăm cu Europa şi dacă centrul ar fi în jurul Parisului, ar acoperi practic mare parte din Europa„, a mai spus climatologul.

Preşedintele american Barack Obama a decretat stare de „catastrofă majoră” în statul New York, devastat de uraganul Sandy.

Deşi autorităţile au încercat să se pregătească pentru venirea uraganului Sandy, acesta a lovit cu o putere mai mare decât se credea, răvăşind Statele Unite. Superfurtuna Sandy ameninţă în total 50 de milioane de vieţi.