Clinicile private ameninţă că opresc testarea pentru COVID-19 decontată de stat după că nu şi-au primit banii pentru munca prestată

Publicat: Vineri, 07 August 2020 15:52 // Actualizat: Vineri, 07 August 2020 15:52 // Sursa: romaniatv.net

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) ameninţă că de săptămâna viitoare testarea pentru COVID-19 în clinicile private ar putea fi sistată în condiţiile în care acestea nu şi-au primit banii de la stat pentru testele efectuate la cererea autorităţilor. Potrivit PALMED, jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală şi decontate de stat se realizează în sistemul medical privat.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) solicită acoperirea costurilor pentru testele de depistare a persoanelor infectate cu COVID-19 realizate în Bucureşti şi atrage atenţia că, în caz contrar, există riscul ca testarea în mediul privat să fie sistată începând de săptămâna viitoare.

"Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED face apel la autorităţile competente pentru continuarea campaniei de testare a populaţiei pentru COVID-19. Furnizorii medicali solicită acoperirea costurilor pentru testele realizate în Bucureşti de la începutul pandemiei. În caz contrar, există riscul ca testarea în mediul privat să fie sistată începând de săptămâna viitoare. În prezent, aproximativ jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală şi decontate de stat se realizează în sistemul medical privat", se arată într-un comunicat al PALMED, citat de AGERPRES.

Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED, avertizează că "în lipsa decontării testelor potrivit contractului pe care fiecare furnizor îl are, multe unităţi medicale se văd obligate să înceteze prelucrarea testelor realizate la cererea Direcţiei de Sănătate Publică, întrucât nu mai pot susţine costurile".

PALMED estimează că peste 50% din testele realizate în mediul privat sunt solicitate de autorităţile din domeniu, iar sistarea lor ar avea un impact semnificativ asupra eforturilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

"Testele venite din partea statului au fost prelucrate cu prioritate în linie cu reglementările legislative în vigoare, furnizorii de servicii medicale private aflându-se uneori în situaţia de a depăşi termenul de eliberare a rezultatelor pentru testele la cerere, fapt care a atras după sine nemulţumirea pacienţilor care au plătit pentru aceste teste. Ne dorim să putem oferi în continuare servicii medicale rapid şi la cele mai înalte standarde, dar nu putem să mai susţinem aceste costuri mult timp. Cei mai afectaţi dintre furnizori s-ar putea afla în situaţia de a nu mai primi probe chiar de săptămâna viitoare", explică Hotoboc în comunicat.

PALMED arată că a încercat "să rezolve această problemă, dar nu a reuşit până în prezent".

"Au mai fost situaţii similare şi în ţară, nu doar la Bucureşti. Există încă datorii ale statului către furnizori, dar pe o perioadă mult mai scurtă de timp, nu de la începutul pandemiei, aşa cum se întâmplă în Capitală", completează Cristian Hotoboc.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că situaţia are nevoie de "o soluţionare urgentă pentru a menţine cel puţin volumul de testare din prezent, iar pentru a găsi soluţii de creştere a capacităţii de testare în mediul privat pe termen mediu şi lung este nevoie de predictibilitate şi de respectarea condiţiilor contractuale".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus PALMED test pcr coronavirus teste covid teste covid decontate de stat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
30 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H