Clinicile private care efectuează teste COVID, în atenţia Consiliului Concurenţei. Lista preţurilor practicate în unităţile private

Efectuarea testelor pentru coronavirus a devenit o afacere profitabilă pentru clinicile private, mai cu seamă după ce multe ţări le solicită turiştilor la graniţă prezentarea unui test negativ. Consiliul Concurenței a anunțat, astăzi, că va analiza clinicile care efectuează astfel de teste, pentru a verifica dacă acestea respectă legislația în materie de concurență, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 16:13
Clinicile private care efectuează teste COVID, în atenţia Consiliului Concurenţei. Lista preţurilor practicate în unităţile private

La începutul lunii iulie, preţurile peste teste variau, la clinicile private din România, între 280 şi 390 de lei. Ulterior însă, pe măsură ce mai multe ţări au introdus obligativitatea testării pentru cetăţenii români, a crescut cererea de teste și, odată cu aceasta, și prețurile.

Astfel, potrivit datelor furnizate de propriile pagini de internet, prețurile sunt următoarele:

450 de lei la centrul de testare Drive-Thru al clinicii Ok Medical;

420 de lei la MedSana;

390 de lei Regina Maria;

390 de lei la Sanador;

380 de lei la Gral Medical, unde se aplică și o taxă suplimentară de 200 de lei, în cazul în care se doreşte rezultatul în 24 de ore

350 de lei la Clinica Sante;

340 de lei la MedLife;

285 de lei la Laboratoarele Synevo, unde produsul este însă momentan indisponibil.

Citeşte şi Un medic de la ATI rupe tăcerea despre infecţia cu coronavirus. „Adevărul pe care nimeni nu îndrăzneşte să îl rostească onest şi tare!”

La stat, preţul este uşor mai mic decât la privat. De exemplu, la Tulcea, în spitalul judeţean, testul PCR la ce­rere costă 250 de lei, potrivit informaţiilor oferite de managerul spitalului, Tudor Năs­tă­sescu, pentru Ziarul Financiar. La Spitalul Universitar din Bucu­reşti, preţul este de 300 de lei, potrivit datelor aferente zilei de 13 iulie, scrie aceeaşi sursă.

Autorităţile fac zilnic un număr de 26.000 de teste, iar gradul de siguranţă este de 98%, a declarat joia trecută, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.

Testele PCR au siguranţă foarte mare, specificitatea şi sensibilitatea lor este de 98%, însă numărul mare de testări, de 26.000 (pe zi – n. r.), pot să pună probleme de gestiune a probelor, de transfer al probelor. Verificăm aceste lucruri, astfel încât această metodă să fie din ce în ce mai sigură la nivel global„, a declarat dr. Horaţiu Moldovan.