Clipe de groază în Parcul Cişmigiu. Un copac înalt de peste 10 metri a căzut peste un loc de joacă. „S-ar fi prăbuşit peste copii. Toţi fugeau şi ţipau”

Un copac înalt de peste 10 metri s-a rupt din senin şi a căzut peste peste un loc de joacă din Parcul Cişmigiu, cea mai veche grădină publică din Bucureşti, situată vizazi de Primăria Capitalei. Explicaţia oferită de instituţia din subordinea lui Nicuşor Dan, responsabilă cu îngrijirea parcului, este de-a dreptul halucinantă: arborele era verde şi nu existau semne că s-ar putea prăbuşi.

28 iun. 2022, 12:07
Clipe de groază în Parcul Cişmigiu. Un copac înalt de peste 10 metri a căzut peste un loc de joacă. „S-ar fi prăbuşit peste copii. Toţi fugeau şi ţipau”

Clipe de groază în Parcul Cişmigiu. Arborele s-a rupt de la rădăcină şi a distrus toboganele şi un chioşc din parc. Doar o minune a făcut ca niciunul copil să nu fie rănit. Directorii ADP dau vina pe primarul general Nicuşor Dan care refuză de aproape doi ani să semneze avizele pentru defrişarea copacilor. Edilul Capitalei spune, însă, că aprobă doar toaletările justificate, conform Observatornews.

Copacul care s-a prăbuşit are baza complet putrezită. În urma incidentului, politiştii au încercuit zona pentru că în cădere, arborele de 10-15 metri înălţime a rupt cablurile de electricitate.

„Eram acolo, stăteam pe o bancă şi dintr-o dată am auzit un zgomot îngrozitor şi mi-am dat seama că un arbore se prăbuşeşte. Toţi copiii fugeau şi ţipau. Bine că nu a căzut în partea asta că s-ar fi prăbuşit peste copii. (…) Eu şi acum sunt înspăimântată pentru că dacă, cădea în partea asta omora copiii”, a povestit un martor, pentru sursa citată.

De întreţinerea parcului Cişmigiu se ocupă Administraţia Lacuri şi Parcuri, o instituţie din subordinea Primăriei Capitalei. Noul director al instituţiei nu fusese informat despre incident.

„Am nevoie să mă lăsaţi să-mi fac temele şi apoi o să pot să vă răspund la orice întrebare”, a precizat Corina Bega, director ALPAB.

Citeşte şi: Lacul Amara, de sute de hectare, a secat complet. Arată ca în deşert. „Păsările sălbatice deja au părăsit zona”

În schimb, directorul ALPAB a dat de înţeles că arborele era verde şi nu existau semne că s-ar putea prăbuşi.

Probleme cu arborii care sunt în pericol de a se prăbuşi sunt în toată Capitala. ADP-urile de sector au făcut sute de cereri de defrişare, însă aceasta aşteaptă să fie aprobate de primarul general Nicuşor Dan.

„Domnul primar general nu semnează avize în vederea toaletării sau defrişării copacilor care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Cad din ce în ce mai mulţi şi e firesc să cadă atâta timp cât nu lucrăm la prevenţie”, a afirmat Alin Drugău, director ADP Sector 2.

De altfel, edilul Capitalei recunoaşte că a respins sute de toaletări.

„Am aprobat în ultimele săptămâni doar toaletările corect justificate și am respins sute de toaletări, pe care le-am considerat neîntemeiate. Politica de toaletări agresive, practicată în București pe perioada precedentelor administrații, a generat rezultate grave pentru mediu”, a precizat Nicuşor Dan, primarul general pe pagina sa de facebook.

La ultima furtună puternică din Capitală, peste 30 de arbori s-au prăbuşit şi au avariat 12 maşini parcate pe marginea drumului.

Citeşte şi: Centura Verde a Bucureştiului, o minciună din campania electorală a lui Nicuşor Dan! Le-a promis bucureştenilor păduri imense în jurul oraşului, iar după doi ani, Primăria n-a plantat nici măcar un copăcel!