Clotilde Armand încălzeşte cu un boiler pe motorină închiriat un cartier din Sectorul 1. Improvizaţia costă zeci de mii de euro din bani publici

În plină pandemie, Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a încheiat două contracte de aproape 30.000 de euro, atribuite prin cumpărare directă, pentru a închiria şi pune în funcţiune un boiler pe motorină destinat alimentării cu apă caldă şi căldură a locuitorilor din cartierul Aviaţiei.

02 dec. 2021, 09:22
Clotilde Armand încălzeşte cu un boiler pe motorină închiriat un cartier din Sectorul 1. Improvizaţia costă zeci de mii de euro din bani publici

Clotilde Armand încălzeşte cu un boiler pe motorină închiriat un cartier din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 încheiat cele două contracte cu subsidiara din România a furnizorului britanic de soluții temporare de alimentare cu energie Aggreko. Atribuite prin cumpărare directă, acordurile implică închirierea, punerea în funcțiune, montajul și întreținerea unui boiler pe motorină de 2,5 MW în cartierul bucureştean Aviaţiei, pentru a livra căldură şi apă caldă.

Contractul de închiriere are o valoare de 94.000 lei, în vreme ce acela de punere în funcțiune la 42.000 lei. Ambele au fost semnate cu Aggreko South East Europe SRL, o firmă cu sediul în satul Ştefăneştii de Jos, conform Profit.ro.

Astfel, Primăria Sectorului 1 a închiriat un un boiler diesel de 2,5 MW, un tanc de motorină de 10.000 de litri (fără motorină), o macara de descărcare-încărcare echipamente, furtune și conexiuni, un amortizor de sunet și un coș de fum.

„Luând în considerare faptul că, în timpul anotimpului rece, locuitorii Sectorului 1 din cartierul Aviației sunt afectați de probleme cu alimentarea cu apă caldă și căldură, precum și sesizările primite de la aceștia, pentru remedierea temporară, în caz de avarie la rețeaua publică de termoficare pentru blocurile racordate la Punctul Termic nr. 5 din str. Siriului nr. 26, cartierul Aviației, s-a închiriat un sistem auxiliar de alimentare cu agent termic”, reiese din descrierea din portalul SEAP, ataşată contractului încheiat prin cumpărare directă.

foto: captură SEAP

Citeşte şi: EXCLUSIV | Imagini dezolante din parcul Kiseleff la un an de când Clotilde Armand a preluat Primăria Sectorului 1. Nu există toalete funcţionale, aleile sunt nemăturate, iar băncile sunt pline de găinaţ

Conectarea la punctul termic, obținerea autorizațiilor și avizelor necesare instalării și utilizării echipamentelor, paza și monitorizarea acestora, eventuale lucrări suplimentare, operarea echipamentelor și asigurarea combustibilului pentru funcționarea acestora sunt în sarcina beneficiarului.

„Astăzi am reușit să instalăm primele echipamente specializate de încălzire pentru Cartierul Aviației. (…) Conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termoenergetice cu probleme este soluția propusă de mine împreună cu specialiștii din primărie și Compania Municipală Termoenergetica. Am început cu cartierul Aviației și vom continua amplasarea acestor echipamente acolo unde este nevoie. Vrem ca, din această iarnă, locuitorii sectorului să nu mai aibă probleme cu alimentarea cu apă caldă și cu încălzirea”, a transmis, pe 29 noiembrie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Încă din septembrie, Primăria Sectorului 1 a anunţat că Termoenergetica va asigura lucrările necesare pentru conectarea echipamentelor specializate la rețeaua de termoficare din punctele termice, astfel încât să nu se producă disfuncționalități în asigurarea serviciului public și va asigura manevrele necesare pornirii/opririi agentului termic din rețeaua de termoficare pentru asigurarea funcționării echipamentelor specializate care să asigure parametrii necesari alimentării cu agent termic, conform diagramei de reglaj.

În acest sens, Consiliul Local al Sectorului 1 și Termoenergetica au încheiat un protocol de colaborare pe un an, cu posibilitatea prelungirii succesive până la maximum opt ani.

Potrivit Profit.ro, în toamna lui 2020, producătorul de energie electrică și termică CET Arad, controlat de Consiliul Local al municipiului, a încheiat cu Aggreko un contract de închiriere și instalare a unui număr de 14 motoare termice în cogenerare pe gaze, containerizate, cu putere de 21,84 MW, plus a unei unități de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion.

De asemenea, Termoenergetica are în prezent în derulare o procedură de achiziție publică prin care vrea să închirieze capacități provizorii modulare de producție de agent termic pe gaze naturale de până la 70 MW (60 Gcal/h), pe care să le instaleze în cartierul Titan pentru întărirea siguranței alimentării zonei de nord-est a Bucureștiului.

Citeşte şi: PNL depune o plângere penală împotriva lui Clotilde Armand. Primarul Sectorului 1, acuzat de abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi fals intelectual