EXCLUSIV | Imagini dezolante din parcul Kiseleff la un an de când Clotilde Armand a preluat Primăria Sectorului 1. Nu există toalete funcţionale, aleile sunt nemăturate, iar băncile sunt pline de găinaţ

Cândva una dintre cele mai îngrijite şi cochete grădini publice din Bucureşti, parcul Kiseleff se află acum în degradare chiar dacă se află în plin centrul Bucureştiului, la câteva sute de metri de sediul Guvernului. Oamenii care vin aici pentru a se relaxa constată cu stupoare că în parc nu există nicio toaletă funcţională, deoarece contractul de întreţinere a expirat de mai multe luni, iar Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, nu a încheiat deocamdată unul nou. Deşi parcul Kiseleff este monument istoric, băncile-s murdare de graffiti şi găinaţ, iar aleile sunt acoperite de frunze ca şi cum nimeni nu s-ar ocupa aici de măturat. Mai mult, au fost înlăturate şi puţinele chioşcuri de la care puteau fi cumpărate băuturi sau dulciuri pentru cei mici.

16 nov. 2021, 17:02

RomâniaTv.net a vrut să vadă cum arată parcul Kiseleff la un an de când Clotilde Armand a preluat Primăria Sectorului 1, după ce mai mulţi cetăţeni s-au plâns de modul în care s-a transformat ceea ce în urmă cu câţiva ani era o oază de relaxare. De-o imagine dezolantă au parte oamenii care aleg să ajungă în parc de pe strada Barbu Delavrancea. La intrare, avizierul comunităţii este mâzgălit cu graffiti şi la câţiva metri distanţă, chiar pe spaţiul verde, a fost abandonat un ambalaj din carton.

Pe măsură ce străbaţi aleile parcului Kiseleff, care e administrat de ADP Sector 1, cu greu poţi găsi bănci care să nu fie murdare de găinaţ sau pline cu gunoaie.

Nu e doar constatarea reporterilor România TV, ci şi a istoricului Stelian Tănase, un fin cunoscător al Bucureştiului de altădată, care a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine din parcul Kiseleff în care surprinde o bancă murdărită cu graffiti de persoane necunoscute.

Imagine din parcul Kiseleff surprinsă de istoricul Stelian Tănase
foto: Facebook

Citeşte şi: Clotilde Armand anunţă că a ajuns la un acord pe şase luni cu Romprest pentru tarifele şi programul salubrizării. Deszăpezirea urmează să fie negociată

Nici încadrarea parcului Kiseleff ca monument istoric nu ar fi convins-o pe Clotilde Armand să îl facă o grădină publică demnă de centrul unei capitale europene. De departe, cea mai mare problemă a parcului Kiseleff este lipsa toaletelor publice.

Un om al străzii îşi face „veacul” prin apropierea scenei folosite de copii ca loc de joacă în parcul Kiseleff

O singură toaletă am găsit în parcul Kiseleff, în zona dintre strada Barbu Delavrancea şi şoseaua Kiseleff. Nimeni nu o poarte folosi deoarece, de la mare distanţă, te întâmpină cu un afiş că este “defectă”. De mai multe luni a fost înfăşurată într-un ambalaj din plastic negru, ca şi cum ar fi pregătită pentru dezafectare.

Toaleta publică din parcul Kiseleff nu poate fi folosită

Aceeaşi soartă o are şi toaleta ecologică aflată de cealaltă parte a parcului, între şoseaua Kiseleff şi Aviatorilor. Aceste două toalete au fost dezafectate, după ce contractul încheiat de ADP Sector 1, instituţie aflată în subordinea primarului Clotilde Armand, şi firma S.C. COMEX ROM S.R.L a expirat în luna august.

Cel puţin aşa reiese dintr-un anunţ publicat de reprezentanţii ADP Sector 1 pe site-ul instituţiei, unde contractul încheiat din bani publici nu poate fi accesat.

Întrebaţi de ce nu există toalete funcţionale în parcul Kiseleff, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au dat asigurări că ADP Sector 1 se ocupă de încheierea contractului.

“În ceea ce privește toaletele ecologice, reprezentanții ADP Sector 1 ne-au transmis faptul că, în acest moment, se află în procedură de achiziție ‘’servicii de întreținere și mentenanță’’ a celor două toalete ecologice automate amplasate în parc”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1, la solicitarea Româniatv.net.

Până când autorităţilor vor învinge rigorile birocratice, oamenii care vin în parcul Kiseleff sunt nevoiţi să-şi “rezolve” problemele cum pot. Stânjeniţi şi revoltaţi deopotrivă de această realitate, spun că sunt nevoiţi să meargă în tufişuri sau la restaurantele sau cafenelele din apropiere.

“ADP Sector 1 are în vedere schimbarea mobilierului urban şi instalarea de noi toalete în Parcul Kiseleff în funcţie de alocările bugetare în 2022”, este răspunsul reprezentanţilor ADP Sector 1, la solicitarea Româniatv.net.

Aşa arată cabina în care ar trebui să se adăpostească paznicii din parcul Kiseleff

Cum arată parcul Kiseleff la un an de când Clotilde Armand a preluat Primăria Sectorului 1. Chioşcurile au dispărut din parc

În parcul Kiseleff funcţionau patru chioşcuri sau căsuţe din lemn de la care oamenii care veneau să se plimbe în parc, adesea însoţiţi de copii, puteau să-şi cumpere băuturi răcoritoare, dulciuri sau jucării pentru cei mici.

foto: Facebook

Aceste chioşcuri au dispărut complet din Parcul Kiseleff, în ultimul an, de când Primăria Sectorului 1 este condusă de Clotilde Armand.

În acest loc era amplasat un chioşc în parcul Kiseleff

Deşi închirierea spaţiilor în Parcul Kiseleff a adus la bugetul local suma de 83.530 lei în ultimii cinci ani, autorităţile au pus capăt acestei activităţi comerciale.

Aşa arătau chioşcurile din apropierea foişorului din parcul Kiseleff în noiembrie 2018
foto: Facebook

“Decizia de a nu prelungi contractele de locațiune a fost luată având în vedere faptul că operatorii economici nu dispuneau de toate autorizațiile, avizele și alte documente stabilite de lege, fiind sancționați în acest sens de către Poliția Locală Sector 1 – Direcția Control Urban, în conformitate cu prevederile O.G.R nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Mai mult decât atât, comercianții își desfășurau activitatea în condiții insalubre, constituind un adevărat pericol pentru cetățenii Sectorului 1”, este răspunsul reprezentanţilor Primăriei Sectorului 1, la solicitarea Româniatv.net.

Chioșcurile au fost închiriate cu prețul stabilit în baza prevederilor H.C.G.M.B nr. 426/2018, Anexa 1”

Ce răspuns a oferit ADP Sector 1 privind dispariţia chioşcurilor din parcul Kiseleff

“Administraţia Domeniului Public Sector 1, instituţie public cu personalitate juridică înfiinţată în subordinea Consiliului Local al Sectorului al Municipiului Bucureşti, a avut încheiate următoarele contracte de locaţiune pentru un număr de patru căsuţe în Parcul Kiseleff:

  1. Contractul nr. 204/07.01.2022, prelungit succesiv prin acte adiţionale până la data de 31.12.2020
  2. Contractul nr. 1742/03.02.2020, cu valabilitate până la 30.09.2020;
  3. Contractul nr. 9827/17.12.2014, prelungit succesiv prin acte adiţionale până la data de 31.12.2020;
  4. Contractul nr. 12354/20.08.2019, prelungit prin act adiţional până la 31.12.2020, reziliat în data de 22.06.2020.

Cel mai vechi contract de ocupare în regim de locaţiune a uneia dintre căsuţele puse la dispoziţie de ADP Sector 1 a început în 2011 şi s-a prelungit succesiv până la 31.12.2020.

În virtutea prevederilor HCGMB nr. 426/1018, activitatea comercială în Parcul Kiseleff a început să se desfăşoare în anul 2018, anul intrării în vigoare a sus amintitei hotărâri.

“ADP Sector 1 a fost înştiinţată asupra faptului că o serie de operatori economici ce-şi desfăşurau activitatea în Parcul Kiseleff au fost amendaţi”, au explicat reprezentanţii ADP Sector 1, la solicitarea Romaniatv.net.

Ce nereguli a descoperit Poliţia Locală Sector 1 la chişcurile din Parcul Kiseleff

“În incinta Parcului Kiseleff s-a constatat amplasare a două construcţii tip chioşc-căsuţă din lemn.

La momentul controlului o unitate era închisă, nu desfăşura activităţi comerciale, având aspect abandonat.

La cea de-a doua structură de vânzare a fost identificată o persoana fizică autorizată (…) care desfăşura activităţi de comerţ fără a respecta prevederile O.G.R nr.999/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 400 de lei şi s-a dispus suspendarea activităţii comerciale până la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare emisă de către Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti”, se arată în răspunsul Poliţiei Locale a Sectorului 1, la solicitarea Româniatv.net.

Parcul Kiseleff şi istoria lui neştiută

Amenajat acum aproape 190 de ani, pe 32.000 de metri pătrați, Parcul Kiseleff a fost cândva unul dintre cele mai îngrijite și mai cochete parcuri din București.

Parcul a fost amenajat după anul 1832, când a fost construită șoseaua Kiseleff. Desăvârșirea parcului este legată de numele lui Gheorghe Bibescu și de fratele acestuia, urmașul la tron, Barbu Știrbey. Arhitectul peisagist după planurile căruia a fost amenajat parcul este Wilhelm Mayer, fost director al Grădinilor Imperiale din Viena secolului a XIX-lea, peisagistul care a contribuit și la amenajarea Parcului Cișmigiu.

În prezentm parcul Kiseleff are o suprafață de 31.690 metri pătraţi, fiind înscris în Lista monumentelor istorice din București, sector 1 cu cod LMI B-II-a-B-18982.

Citeşte şi: PNL depune o plângere penală împotriva lui Clotilde Armand. Primarul Sectorului 1, acuzat de abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi fals intelectual