CNAIR semnează contractul pentru construcţia lotului 5 al autostrăzii Comarnic-Braşov cu un offsore. Când încep lucrările

Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere va semna luni cu un offshore din Cipru contractul de realizare a lotului 5 din autostrada Comarnic-Brașov.
Iulian Tudor
02 oct. 2017, 13:06
CNAIR semnează contractul pentru construcţia lotului 5 al autostrăzii Comarnic-Braşov cu un offsore. Când încep lucrările

La Ministerul Transporturilor, în prezenţa ministrului Răzvan Cuc, a fost semnat luni contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 din Autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov-Cristian, şi Drum de Legătură, lungime 6,3 km (autostrada) + 3,7 km (drum naţional la 4 benzi cu separator median).

Contractul este semnat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea formată din SC Alpenside SRL – SC Specialist Consulting SRL.

„Este un contract de 118 milioane de lei, pe care îl semnăm în faţa instituţiilor financiare internaţionale, BEI, BERD, Banca Mondială. Constructorul are la dispoziţie 24 de luni, 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru excecuţie, deci tronsonul se va finaliza în acest mandat. Atrag atenţia constructorului că nu mai toleră, extensii de timp sau scuze de întârziere”, a declarat ministrul Transporturilor.

Având în vedere suma totală a contractului (118 milioane de euro) şi lungimea tronsonului (10 kilometri), rezultă un cost de 11,8 milioane de lei/kilometru, echivalentul a 2,6 milioane de lei/kilometru al acestei construcţii.

 

Raportul de atribuire pentru lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov a fost semnat în luna mai 2017. Sectorul Braşov-Cristian are o lungime de 11,7 km. Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov este împărţit în 5 loturi. Loturile 1 şi 5 sunt capetele dinspre Comarnic, respectiv dinspre Braşov. Lungimea totală a Autostrăzii Comarnic-Braşov este de 58 de kilometri.

La începutul lunii septembrie, Premierul Mihai Tudose a anunţat o premieră în construcţia de autostrăzi: gestionarea întregului proiect Bucureşti-Comarnic-Braşov de către Banca Mondială. „De la Banca Mondială am solicitat ajutor tehnic şi va dau un exemplu: autostrada Bucureşti-Braşov. Am vorbit cu Bancă Mondială (…) să facem unitate de management de proiect sub conducerea lor, cu sprijinul lor tehnic”, a declarat, în septembrie, premierul Mihai Tudose.

„Facem o echipă de suport, iar tot ceea ce înseamnă management de proiect să fie la un organism întreg la minte – Banca Mondială. Să ne dea suport tehnic şi să coordoneze această lucrare. Am găsit un proiect prin sertarele Ministerului Transporturilor care încă mai are autorizaţia de mediu valabilă şi pe care vrem să-l implementăm cât mai repede”, a mai spus Mihai Tudose, precizând că se referă la autostrada Bucureşti-Braşov.

Potrivit premierului, Guvernul va înfiinţa o unitate nouă de proiect special pentru autostrada Bucureşti-Braşov, care va fi în subordinea primului-ministru. Unitatea va fi gestionată într-un sistem dual, cu experţi de la Banca Mondială şi un grup restrâns de experţi români, coordonaţi de un consilier al premierului. Proiectul va avea astfel autoritatea directă a premierului, expertiza Băncii Mondiale, dar şi riscurile proiectului (amânări, contestaţii etc.) vor fi asumate tot la nivel de premier.

Banca Mondială îşi oferă ajutorul în ţări în care domeniul unde participă este insuficient dezvoltat. Atenţia instituţiei a fost indreptată cu precădere către restructurarea unui sector, creşterea capacitătilor manageriale şi operaţionale. În domeniul transporturilor din România, Banca Mondială a acordat între 2004 şi 2006 un sprijin financiar în două proiecte care însumează peste 400 de milioane de dolari SUA, cu rolul de sprijin pentru restructurarea sectorului.

 

Citeşte şi TRAFIC INTENS pe DN1, pe Valea Prahovei

Semnarea contractului de execuție este departe de a fi sinonimă cu începerea lucrărilor. După semnare urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor, șase luni de proiectare, exproprieri, etc.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
S-a stins o legendă a filmului și teatrului. A fost unul dintre cei mai buni actori: A murit în pace, cu toți prietenii la căpătâi…
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Bugetarii de la casele de pensii blochează recalcularea. Bătrânii mai au de așteptat
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie