CNAS anunță modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații, inclusiv cele pentru sarcină

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunțat modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de sănătate.

16 mart. 2023, 08:35
CNAS anunță modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații, inclusiv cele pentru sarcină

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ( CNAS ) a anunțat că ”venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în ședința de guvern” de miercuri.

 

Indemnizația lunară de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, micșorată la doar trei salarii minime brute

CNAS a mai transmis că ”venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație”.

Citește și: Patru copii trăiesc la limita subzistenţei. Alocaţiile, singura sursă de venit a familiei, le sunt insuficiente pentru un trai decent: „Pacheţelul pentru şcoală constă în pâine cu gem”

CNAS amintește că persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul.

Citește și: Alocaţii pentru copii 2023. Se schimbă legislația. Va fi un nou mod de stabilire a acestui drept

În prezent, salariul minim brut pe economie este de 3000 lei.

”Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență de modificare și completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, in scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, a mai transmis CNAS.