CNCD s-au autosesizat în cazul declaraţiilor lui Haşotti despre homosexualii

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul declaraţiilor făcute de senatorul Puiu Haşotti privind homosexualii, urmând să stabilească dacă acesta a săvârşit o faptă de discriminare, într-o viitoare şedinţă a Colegiului director, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
23 apr. 2013, 18:32
CNCD s-au autosesizat în cazul declaraţiilor lui Haşotti despre homosexualii

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a precizat pentru Mediafax că senatorului Puiu Haşotti îi va fi trimisă o citaţie, acesta putându-se prezenta la audieri sau având posibilitatea să trimită un punct de vedere scris la consiliu.

Ulterior, Colegiul director va discuta acest caz pentru a stabili dacă senatorul se face vinovat de discriminare, caz în care poate primi un avertisment sau poate fi sancţionat cu amendă contravenţională de la 1.000 la 100.000 de lei.

Asztalos nu a putut spune, deocamdată, când ar putea avea loc audierile şi când s-ar putea lua o decizia, termenul legal de soluţionare a unei sesizări fiind de trei luni.

CNCD nu a primit vreo sesizare pe care să o poată lua în considerare privind declaraţiile lui Haşotti, autosesizarea făcându-se la iniţiativa unuia din cei nouă membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Haşotti a făcut o serie de afirmaţii despre homosexuali în contextul în care comenta anunţul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind iniţierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex.

Liderul senatorilor PNL spunea, în acest context, că nu are „absolut nimic” să le reproşez homosexualilor, pe care îi consideră „doar nişte oameni bolnavi”.

„Domnul deputat Remus Cernea se dovedeşte un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniştit. Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă”, declara Puiu Haşotti pentru Ştirile ProTV, întrebat despre iniţiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

Ulterior, Puiu Haşotti a precizat că reacţiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înţelese „în sens strict patologic”, el arătând că demersul său a fost unul politic. Haşotii a arătat că a dat prea multă atenţie iniţiativelor lui Cernea, care nu au şanse să fie adoptate de Parlament.

Asociaţia Accept a emis un comunicat, pe 15 aprilie, în care cerea CNCD şi Partidului Naţional Liberal „sancţionarea neîntârziată” a lui Puiu Haşotti pentru declaraţia acestuia privind homosexualii, însă CNCD nu a înregistrat până în prezent vreo sesizare a ONG-ului.

În schimb, până la data de 15 aprilie, fuseseră primite de către CNCD trei sesizări de la persoane fizice privind declaraţiile lui Haşotti, însă acestea nu aveau semnături olografe, neputând fi luate astfel în considerare, potrivit reprezentanţilor consiliului.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat că declaraţiile senatorului Puiu Haşotti ar putea duce la o creştere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând preşedintelui CNDC, într-o scrisoare obţinută de MEDIAFAX, investigarea „declaraţiilor calomnioase” precum şi un răspuns public şi convigător.

Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare semnată de mai mulţi membri ai Parlamentului European.

„Fiind senator şi fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijoraţi că afirmaţiile domnului Haşotti ar putea trece drept indiscutabile şi ar putea duce la o creştere a discriminarii şi posibil la violenţă împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale şi transsexuale” se arată în scrisoarea obţinută de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European îşi arată speranţa că CNCD, în calitate de organism principal în România care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea, va investiga „declaraţiile calomnioase”.

„Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea – inclusiv în contextul legislaţiei europene – sperăm că CNCD va investiga aceste declaraţii calomnioase şi le va răspunde public şi convingător (…). Sperăm că veţi primi aceste îngrijorări cu deschidere şi că le veţi da curs”, se mai arată în documentul citat.