CNN: 14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani. Inteligența artificială va avea un rol important

Perturbaţii uriaşe vor zgudui piaţa mondială a muncii în următorii cinci ani, pe măsură ce economia mondială va slăbi şi companiile vor stimula adoptarea de tehnologii precum inteligenţa artificială şi robotica.

01 mai 2023, 17:21
CNN: 14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani. Inteligența artificială va avea un rol important

Forumul Economic Mondial a dat publicității un raport bazat pe sondaje efectuate la peste 800 de companii. Mulți factori vor alimenta fluctuația pieței muncii în această perioadă. Trecerea la sisteme de energie regenerabilă va fi un motor puternic pentru generarea de locuri de muncă, în timp ce creșterea economică mai lentă și inflația ridicată vor genera pierderi, scrie cnn.com.

Mulți factori vor alimenta fluctuația pieței muncii în această perioadă. Trecerea la sisteme de energie regenerabilă va fi un motor puternic pentru generarea de locuri de muncă, în timp ce creșterea economică mai lentă și inflația ridicată vor genera pierderi.

Citește și: Salariu minim de 3800 de lei. Avertismentul economiştilor: „Iobăgia economică pe stil nou riscă să dinamiteze economia”

Graba de a implementa inteligența artificială, între timp, va servi atât ca forță pozitivă, cât și ca forță negativă.

Companiile vor avea nevoie de noi lucrători care să le ajute să implementeze și să gestioneze instrumentele AI. Se estimează că angajarea analiștilor de date și a oamenilor de știință, a specialiștilor în învățarea automată și a experților în securitate cibernetică va crește cu 30% în medie până în 2027, potrivit WEF.

Citește și: Salariul minim pe care-l cer tinerii români pasionați de tehnologie: „Vrem un job bine plătit, bineînțeles!”

În același timp, proliferarea inteligenței artificiale va pune în pericol multe locuri de muncă, întrucât roboții înlocuiesc oamenii în unele cazuri. Ar putea fi cu 26 de milioane de locuri de muncă mai puține de evidență și administrare până în 2027, a prezis WEF. Se așteaptă ca operatorii de introducere a datelor și secretarii executivi să înregistreze cele mai mari pierderi.

În ciuda popularității în creștere a instrumentelor precum ChatGPT, automatizarea s-a extins lent la începutul acestui deceniu. Organizațiile intervievate de WEF au estimat că 34% din toate sarcinile legate de afaceri sunt în prezent efectuate de mașini. Este doar cu un fir de păr peste cifra din 2020.

În 2020, angajatorii credeau că 47% dintre sarcini vor fi automatizate până în 2025. Acum se așteaptă ca acest număr să ajungă la 42% până în 2027.

Între timp, companiile regândesc ce abilități au nevoie angajații lor. Firmele apreciază acum „capacitatea de a utiliza eficient instrumentele AI” mai mult decât programarea computerelor, potrivit WEF.