CNN: Europa se va confrunta cu o catastrofă în cazul încetării livrărilor de gaz din Rusia

Statele Unite și aliații săi încearcă să dezvolte un plan de urgență dacă aprovizionarea cu gaze rusești este întreruptă din cauza escaladării conflictului din jurul Ucrainei.

28 ian. 2022, 08:26
CNN: Europa se va confrunta cu o catastrofă în cazul încetării livrărilor de gaz din Rusia

Potrivit lui Nikos Cafos, expert în energie la Centrul SUA pentru Studii Strategice și Internaționale, întreruperile minore în aprovizionare vor perturba sistemul de transport al gazelor din Europa, dar ele pot fi gestionate. Cu toate acestea, încetarea completă a exporturilor din Rusia va avea consecințe catastrofale, a prezis el, citat de CNN.

O opinie similară a fost exprimată de politologul german Janis Kluge. Potrivit acestuia, având în vedere rolul uriaș al Rusiei în sectorul energetic al regiunii, va fi imposibil să se umple golul de aprovizionare în lunile următoare, în cazul unei astfel de decizii.

Citeşte şi SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei

În același timp, experții se îndoiesc că Rusia va sista exporturile de gaze, deoarece aceasta va duce la o escaladare bruscă a tensiunilor în regiune și la unificarea Europei împotriva Moscovei . În plus, ar „zdrobi iluziile UE că Rusia este un furnizor de încredere”, a declarat Henning Gloystein, director pentru probleme de energie și climă la Eurasia Group.

Anterior, banca de investiții Goldman Sachs a anticipat că, dacă s-ar impune sancțiuni asupra gazoductului Nord Stream-2, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Ucraina, livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi reduse pe termen nelimitat. Analiştii cred că o astfel de situaţie va duce la o nouă creştere a preţurilor pe piaţa gazelor.

Citeşte şi Prima reacţie a Kremlinului, după răspunsul NATO legat de garanţiile de securitate: „SUA au decis să nu asculte Rusia!”