SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei

Tratativele dintre NATO şi SUA, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă, cu privire la o pozibilă invazie a Ucrainei de forţele armate ale Kremlinului nu au adus până acum niciun rezultat, dar americanii au o idee care s-ar putea dovedi decisivă.

27 ian. 2022, 23:14
SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei

Parlamentarii din SUA au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. Mulți spun că aceasta este „opțiunea nucleară” care ar putea descuraja Moscova.

Mai mulți parlamentari ruși au răspuns avertizând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi mărfurile noastre — petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a spus Nikolai Juravlev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului Rusiei, potrivit Digi24.

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este un sistem esențial pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în țară sau în afara țării, provocând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de petrol și gaze denominate în dolari SUA.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu: În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina, vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte

„Eliminarea ar stopa toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center. Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru rus de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Tranzacțiilor din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporat în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. Instituția a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării, a spus Shagina.

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat miercuri. „Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor”, a adăugat aceasta.

Citeşte şi: Mircea Geoană: NATO este „extrem de hotărâtă” să îşi protejeze aliaţii