CNN şi „Washington Post”: Zelenski vizitează SUA, pentru o întâlnire cu Joe Biden. Casa Albă a confirmat, Ucraina ar urma să primească rachete Patriot

 Această vizită în Statele Unite ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, în luna februarie,

21 dec. 2022, 15:00
CNN şi „Washington Post”: Zelenski vizitează SUA, pentru o întâlnire cu Joe Biden. Casa Albă a confirmat, Ucraina ar urma să primească rachete Patriot

UPDATE. Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va anunța că Statele Unite vor trimite Ucrainei invadate de Rusia sisteme de apărare antiaerienă Patriot, conform The Guardian. Miercuri, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, urmează să ajungă în SUA, fiind prima sa prima călătorie în afara țării de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.

Joe Biden va anunța un nou pachet „semnificativ”, de aproape două miliarde de dolari, de asistență de securitate pentru Ucraina, a transmis Casa Albă.

Conform sursei citate, noul pachet de asistență militară pentru Ucraina va include o baterie de rachete Patriot „pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei”.

„Vom instrui forțele ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei de rachete Patriot într-o țară terță”, a adăugat Casa Albă. Conform CNN, Statele Unite vor instrui în Germania forţele ucrainene pentru a opera sistemul Patriot.

 

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi în drum spre Washington, unde ar urma să se întâlnească, miercuri, cu preşedintele Joe Biden şi posibil să se adreseze Congresului, relatează CNN şi „Washington Post” care citează surse din administraţie şi din legislativul american. Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează „The Guardian”.

Într-o scrisoare transmisă marţi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut membrilor Congresului să fie prezenţi miercuri seara în legislativ. „Vă rugăm să fiţi prezenţi pentru o concentrare foarte specială asupra democraţiei”, a scris ea, fără a da alte detalii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi în drum spre Washington, unde ar urma să se întâlnească, miercuri, cu preşedintele Joe Biden şi posibil să se adreseze Congresului, relatează CNN şi „Washington Post” care citează surse din administraţie şi din legislativul american.

Această vizită în Statele Unite ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, în luna februarie, şi comportă o serie de riscuri de securitate, de aceea planurile nu sunt confirmate oficial şi s-ar putea schimba.

Nouă ameninţare nucleară din partea Rusiei. Kremlinul a publicat imagini cu racheta hipersonică Avangard VIDEO
Într-o scrisoare transmisă marţi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut membrilor Congresului să fie prezenţi miercuri seara în legislativ. „Vă rugăm să fiţi prezenţi pentru o concentrare foarte specială asupra democraţiei”, a scris ea, fără a da alte detalii.

Zelenski a primit la Kiev o serie de lideri străini de la începutul războiului, iar el personal a vizitat trupele în întreaga ţară, marţi deplasându-se chiar într-un punct fierbinte al frontului, la Bahmut. Zelenski vorbeşte frecvent la telefon cu liderii mondiali şi a avut o serie de apariţii prin videoconferinţă la summituri internaţionale, adresându-se în mod similar şi parlamentelor dintr-o mulţime de ţări, dar o vizită-surpriză într-o ţară străină ar marca o premieră de la  începutul războiului şi ar semnala, totodată, importanţa relaţiei Ucrainei cu SUA, care a jucat un rol principal în furnizarea sprijinului militar pentru Kiev, comentează BBC.

Vizita la Casa Albă, care nu a fost încă perfectată şi ar rămâne într-un format restrâns, din cauza riscurilor de securitate, va include o întâlnire cu preşedintele Joe Biden şi cu oficiali de la vârful administraţiei şi este planificată să coincidă cu intenţia administraţiei de a trimite Ucrainei un nou pachet de asistenţă pentru apărare. Joe Biden va anunţa în timpul preconizatei vizite o asistenţă suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creştere semnificativă a ajutorului, care are în prim-plan sistemele de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

Zelenski s-a dus pe front pentru a îmbărbăta soldaţii: „Priviţi ofensiva Rusiei, ce lasă în urmă. Pământ ars, viaţă distrusă… Durere, ruine şi morminte”

Noul anunţ referitor la ajutorul acordat Ucrainei se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari oferiţi de SUA ca asistenţă de securitate de la începutul invaziei ruseşti şi va veni în acelaşi moment în care legislatorii americani analizează o propunerea de cheltuieli guvernamentale de amploare care include un ajutor de urgenţă suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.