COAJA PORTOCALELOR poate provoca tulburări hormonale. Vezi cu ce SUBSTANŢE sunt tratate citricele

Specialiştii trag un nou semnal de alarmă. Coaja citricelor este deseori unsă cu anumite substanţe care ajută fructele să se păstreze mai mult timp. Aceste substanţe, însă, se pot răspândi foarte uşor în pulpa citricelor, fiind extrem de periculoase pentru sănătate.

10 ian. 2014, 11:39
COAJA PORTOCALELOR poate provoca tulburări hormonale. Vezi cu ce SUBSTANŢE sunt tratate citricele

Printre E-urile periculoase pentru sănătate se numără şi familia lui E 220 (sulfiţi), respectiv E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, potrivit taifasuri.ro. E 230 este o substanţă periculoasă care este folosită în coaja citricelor, astfel încât fructele să se păstreze mai mult timp. Cu toate acestea, substanţa periculoasă poate intra şi în pulpa fructelor.

Citeşte şi BENEFICIILE uimitoare ale PORTOCALEI pentru sănătate

„E 230 (bifenilul) a fost interzis în UE din 2004. Acesta era şi este încă utilizat în multe ţări ca şi conservant artificial pentru coaja citricelor. Astfel, coaja portocalelor, lămâilor şi aşa mai departe, care sunt unse cu acest E, are capacitatea de a rezista chiar şi luni sau ani pe rafturi fără să mucegăiască. Deşi e dată iniţial doar pe coajă, s-a descoperit că substanţa periculoasă, care e solubilă în uleiurile esenţiale din coajă şi nu se poate îndepărta nici prin spălarea fructelor, se răspândeşte rapid şi în interiorul pulpei în momentul în care fructul este desfăcut. Problema este că în afara UE nu s-a interzis utilizarea lui E 230, iar pentru că nimeni nu face proba fructelor la intrarea în ţară, asta înseamnă că marfa adusă din afara UE poate ajunge lejer pe rafturi cu tot cu E 230. Problema este că acest E poate produce tulburări ale echilibrului hormonal, duce la apariţia obezităţii chiar şi fără să se consume alimente, iar obezitatea e considerată ca fiind cea mai răspândită boală cronică de nutriţie, care generează la rândul ei altele, de exemplu diabet de tip II, tensiune artrială etc. În schimb, coaja de la citrice care nu conţine acest E este foarte sănătoasă”, a declarat profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte şi Cele mai sănătoase FRUCTE USCATE. Iată ce beneficii UIMITOARE aduc sănătăţii


loading...