Coaliţia a decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc. Exportul va fi interzis

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni, plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc şi interzicerea exportului, potrivit unor surse politie.

19 sept. 2022, 22:37
Coaliţia a decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc. Exportul va fi interzis

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni, plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc şi interzicerea exportului, potrivit unor surse politie. Sursele citate au precizat că s-a decis în coaliţia de guvernare plafonarea preţului pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva, la 500 de lei.

De asemenea, va fi interzis exportul lemnului de foc. Ministerul Mediului a anunţat, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire.

Flavia Groşan intervine în criza facturilor: „O prosteală! Dacă au Şora şi actoraşul nu ştiu care 60 de milioane, vor să ni se pară moca atunci când ne vor veni facturi de 20 de milioane”
Măsura plafonării a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni. ”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Bani de la stat pentru lemne de foc. Ministrul Mediului: „Impactul cred că este suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”
În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Romsilva va majora volumul de lemn oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari

Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Penurie şi scumpire masivă a lemnelor de foc
Vouchere pentru lemne. Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.