Flavia Groşan intervine în criza facturilor: „O prosteală! Dacă au Şora şi actoraşul nu ştiu care 60 de milioane, vor să ni se pară moca atunci când ne vor veni facturi de 20 de milioane”

Foarte mulţi oameni au primit facturi uriaşe la energie electrică sau gaze, iar doctorul Flavia Groşan avertizează în legătură cu crearea unei stări de spirit în jurul acestei teme înainte de adevărata criză a facturilor.

19 sept. 2022, 21:20
Flavia Groşan intervine în criza facturilor: „O prosteală! Dacă au Şora şi actoraşul nu ştiu care 60 de milioane, vor să ni se pară moca atunci când ne vor veni facturi de 20 de milioane”

Flavia Groşan atrage atenţia cu privire la facturile uriaşe primite de VIP-uri. „Eu cred ca noi jucam după fenta. A ieșit vajnicul Sora și actorasul al cărui nume nu l am reținut, adică culmea resetatilor, cu facturi de peste 60 de milioane. Astfel încât, când noi o sa primim facturi de 10, 20 milioane sa ni se para ca am primit moca gaz și energie. O prosteală. Zic sa fim Smart. Zic sa fim pe faza„, a scris Flavia Groşan pe Facebook. 

„Va rog sa va cititi lunar contorul de la furnizor. Sunați și robotul va va solicita datele. Hai sa nu i lăsam sa ne regularizare cum vor ei”, a msi scris Flavia Groşan.

Lovitură primită de Mihai Şora, după ce a primit o factură de 6.000 de lei. Poziţia Enel Muntenia: „Reflectă consumul real înregistrat în perioada respectivă”
Mihai Șora, șocat de factura colosală la energia electrică. E nevoit să scoată zeci de mii de lei din buzunar: „Este pentru prima dată când mă izbesc de un asemenea elefant.”
Mihai Șora a explicat că nu se uită la televizor, nu folosește aerul condiționat, mașina de cafea sau alte electrocasnice, „cum ar fi mașina de tocat firul de leuștean în patru”. Singurele pe care le folosește sunt un bec economic, frigiderul, laptopul, tableta, telefonul și mașina de spălat rufe. Cu toate acestea, a primit o factură colosală.

„Un bec mititeluț, la masa de scris: „economic“ i se spune.

Un frigider A+++, Zanussi, și el mititel (cel mai scund din comerț).

Un laptop HP (care stă să-și dea obștescul sfârșit, dar care nu a fost vreodată, în lunga lui viață, energivor).

O tabletă cu măr.

Un telefon mobil.

O mașină de spălat rufe (de care nu abuzăm, fiind – de la natură – mai sobri și curăței).

Atât.

NU televizor.

NU aer condiționat.

NU mașină de cafea

NU alte electrocasnice (cum ar fi mașina de tocat firul de leuștean în patru).

Din când în când, recunosc, un pipi/kk scurt la baie, cu becul aprins.

𝟔.𝟎𝟗𝟔,𝟗𝟗 lei (șase mii nouăzeci și șase și nouăzeci și nouă centime) de plată la ENEL – factura cu ID 42005859787.

Data scadentă: 28.09.2022.

Este pentru prima dată când mă izbesc de un asemenea elefant. Cum să fac?”, a scris Șora pe Facebook.

România, ultimul loc în Europa la consumul de energie electrică, pe cap de locuitor. Consumăm de aproape zece ori mai puţin decât norvegienii

În ciuda facturilor mari, România este la coada Europei în privinţa consumului. România are cel mai mic consum de energie pe locuitor din Europa, mai mic decât cel din Ucraina şi de 2,4 ori sub cel al nemţilor.

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe. De exemplu, la nivelul anilor ’90, 95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, este explicaţia expertului Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum.

Marius Manole, şocat de factura la Enel. Ce sumă a primit: „Eu cred că plătesc pentru Casa Poporului”
„Mi-a venit factura de la Enel România. Eu cred ca platesc pentru Casa Poporului. 7000 kw… Mai sa fie! Si nu e gluma”, scrie pe Facebook actorul de la Teatrul Naţional, prezentând o factură cu un total de plată de 7.518,13 lei.

Sinteza facturii cuprinde componente reglementate (3.542,79 lei), componente negociate (3.555,34 lei) şi servicii cu valoare adăugată (422,00 lei). Factura prezintă o contradicţie de proporţii, anume faptul că perioada de facturare este 28.12.2020-31.08.2022, adică de aproximativ doi ani!

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că, după ce a trăit în perioada comunismului, el nu va cere populaţiei, ca demnitar al României, să stingă becurile, economia la electricitate fiind o chestiune care ţine de decizia personală. El anunţă că va face o propunere în Parlament pentru ca cei care depăşesc plafonul de consum de 255 de kilowaţi lunar să plătească preţul pieţei pentru consumul care depăşeşte acest plafon, iar până în 255 de kilowaţi să se aplice compensarea.