Coaliția de guvernare e deja în pericol: îndepărtarea din executiv a UDMR, greșeala care ar putea dărâma cabinetul Marcel Ciolacu. Viktor Orban pândește de la colț, susține un celebru politolog

Ieșirea de la guvernare a UDMR-ului va crea o mulțime de probleme în cadrul Guvernului PSD + PNL, avertizează un celebru politolog. Potrivit profesorului universitar, maghiarii aveau un rol crucial în alianța de la Palatul Victoria. 

15 iun. 2023, 09:40
Coaliția de guvernare e deja în pericol: îndepărtarea din executiv a UDMR, greșeala care ar putea dărâma cabinetul Marcel Ciolacu. Viktor Orban pândește de la colț, susține un celebru politolog

Profesorul de la SNSPA Andrei Țăranu crede că UDMR-ul a jucat un rol de mediator în coaliție. Acum, odată cu retragerea de la guvernare a etnicilor maghiari, vor începe cu adevărat turbulențele în guvern, crede politologul.

Astfel, potrivit prodecanului, instabilitatea va caracteriza Guvernul PSD + PNL.

„Vă aduceți aminte că și în Guvernul Ciucă au existat ciocniri foarte dese între PSD și PNL sau între PNL și PSD, doar că aceste răbufniri erau absorbite de acest buffer care era UDMR-ul. Pentru că UDMR avea Ministerul Dezvoltării, minister la care se duceau primarii, președinții de Consiliu Județean de la PSD și PNL.

Or, în momentul acesta, cel care va avea ministerul acesta, adică PNL, nu-l va mai servi cu atâta eficiență și rapiditate pe contrapartenerul lui de la PSD. Atunci, cel de la UDMR era oarecum nedescriminatoriu, acum, sunt aproape convins că vor exista discriminări și mici șicane care se vor face între PNL și PSD pe bani, pe diverse proiecte. Guvernarea nu va mai fi așa de stabilă”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Gândul.

UDMR va intra sub influența lui Viktor Orban, crede politologul de la SNSPA

UDMR va reprezenta chiar o amenințare pentru Guvernul de la București, pentru că formațiunea condusă de către Kelemen Hunor va intra și mai tare sub influența Fideszului maghiar, crede Țăranu.

„În momentul în care UDMR nu mai este la guvernare, UDMR-ul și comunitatea maghiară vor intra definitiv sub spectrul Fidesz-ului de la Budapesta (partidul premierului Viktor Orban – n.r.) și deci se va radicaliza. Probabil partidele românești care vor să oprească ascensiunea AUR vor deveni și ele puternic naționaliste – deja l-am auzit pe Rareș Bogdan, pe domnul Ciolacu, cu patriotismul economic etc. -, ceea ce face ca această guvernare să nu mai reprezinte modelul cel mai bun pe care îl construise președintele Iohannis.

Acest guvern va fi unul în care tensiunile dintre cele două partide vor crește, cu cât se vor apropia datele alegerilor și probabil alegerile europarlamentare. Și asta probabil că va da, din nou, semne de instabilitate. Ceea ce părea a fi modelul românesc de stabilitate, se dovedește a nu mai fi chiar atât de stabil.

Una este să stea în trei picioare și alta este să stea în două. Sau înainte stăteau în patru, pentru că erau și minoritățile naționale. Acum sunt doar minoritățile naționale, doar că ei sunt micuți acolo”, a comentat politologul, potrivit sursei citate.

Noul guvern. Cum arată cabinetul Marcel Ciolacu

Iată cum arată Cabinetul Marcel Ciolacu, ce va merge la vot pentru învestire, în Parlament. Ministerul Sportului va fi transformat în agenție, aflată în subordinea Ministerului Familiei.

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea