Coaliția de guvernare este așteptată să reia luni negocierile pentru formarea noului Executiv. UDMR a decis, pentru moment, să nu iasă de la guvernare

Reprezentanţii conducerii UDMR au luat, vineri, decizia de a continua negocierile în coaliţie privind portofoliile în viitorul Cabinet Ciolacu, după rotaţia premierilor a declarat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, asigurând că Uniunea îşi doreşte să continue guvernarea.

19 mai 2023, 20:13
Coaliția de guvernare este așteptată să reia luni negocierile pentru formarea noului Executiv. UDMR a decis, pentru moment, să nu iasă de la guvernare

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că UDMR îşi doreşte să continue guvernarea, „cu atât mai mult cu cât am trimis oameni competenţi în Guvern”.

„Decizia luată este de a continua negocierile. Noi încă mai sperăm că un acord politic semnat de nişte lideri politici în România secolului 21 trebuie respectat sau poate fi respectat. De la această premisă pornim şi anume că este un acord politic semnat între PNL si PSD şi el va trebui respectat.

Dacă se doreşte reducerea numărului de ministere, atunci suntem de acord să fie şi UDMR parte a reducerii şi să rămânem cu două ministere în loc de trei, după comasarea Ministerului Sportului, dar dacă argumentul PSD de păstrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient.

Şi noi considerăm că miniştrii şi secretarii de stat ai UDMR au adus o plus valoare în actul de guvernare. Nici nu am primit vreun reproş privind activitatea miniştrilor UDMR”, a explicat Antal Arpad, vineri pentru News.ro.

Cu toate că UDMR doreşte să continue noegocierile, voci din partid consideră că Uniunea ar trebui să păstreze portofoliile Dezvoltare şi Mediu, Dezvoltarea fiind prima opţiune, în cazul în care vor fi redistribuite ministerele. De asemenea, UDMR îşi doreşte şi un post de vicepremier, au adăugat sursele din partid, pentru sursa citată.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea impusă de UE, care prevede până la 15 ani de închisoare pentru fraudă cu TVA

„Negocierile continuă dacă şi partenerii doresc. Va urma o altă şedinţă a forurilor statutare ale UDMR, dacă se intră într-un impas”, au mai precizat sursele citate.

„Noi pornim din situaţia actuală, nu vedem motive pentru schimbări de portofolii”, au mai explicat surse din formaţiune.

De asemenea, UDMR ar fi dispusă la reluarea negocierilor privind guvernarea şi mai devreme de ziua de luni.

„Noi suntem gata pentru negocieri, deci se poate şi mai repede. Ţara are nevoie de stabilitate, chiar dacă ar fi să lucrăm în week-end”, au adăugat sursele menţionate.

Secretarul general al PNL Lucian Bode a declarat, vineri, că în cazul în care coaliţia rămâne în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul Guvernului.

Liberalul a mai arătat că, dacă pe cele două ministere care revin UDMR va fi agreată o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. „Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a mai precizat el.

Citește și: Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”