Coaliţia de guvernare vrea să impoziteze până şi norocul românilor. PSD cere 40% din câştigurile de peste 1.000 de lei

Coaliţia de guvernare vrea să impoziteze până şi norocul românilor. PSD propune ca statul să impoziteze toate câştigurile din jocurile de noroc care depăşesc 1.000 de lei..

15 nov. 2022, 14:03
Coaliţia de guvernare vrea să impoziteze până şi norocul românilor. PSD cere 40% din câştigurile de peste 1.000 de lei
Coaliţia de guvernare vrea să impoziteze până şi norocul românilor. PSD vrea 40% din câştigurile de peste 1.000 de lei

Coaliţia de guvernare vrea să impoziteze până şi norocul românilor. În cadrul Comisiei de Buget de la Senat s-a adoptat un amendament care dă o lovitură puternică industriei jocurilor de noroc și celor care practică astfel de jocuri. Astfel, senatorii au scăzut plafonul de câștig de la care se aplică impozitul de 40%. În varianta inițială, impozitul de 40% se aplica de la un câștig de 6.700 de lei în sus, iar în noua variantă a legii, orice câștig de peste 1.000 de lei va fi impozitat cu 40%. De asemenea, câștigurile mai mici de 1.000 de lei vor fi impozitate cu 3%.

Citeşte şi: ANAF implementează Big Brother. Cum va funcționa sistemul de supraveghere a românilor, pentru taxe și impozite

De la 1 august 2022 se aplică următorul barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

  • 3% până la 10.000, inclusiv
  • 300 de lei + 20 % pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000, până la 66.750 inclusiv
  • 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750

„Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecasre plată indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc”, arată amendamentul propus de PSD.

Citeşte şi: Modificări la plata impozitelor din 2023. În unele cazuri vor creşte cu 50%

Registru al dependenților de jocurile de noroc

Decizia vine la scurt timp după ce o nouă lege care vizează industria jocurilor de noroc a fost adoptată de Parlament. Prin această lege li se oferă ocazia celor împătimiți de jocurile de noroc să scape de acest viciu. Practic, dacă îşi declară dependenţa, ei vor apărea într-un registru pe care trebuie să-l ţină administratorii sălilor de jocuri. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să nu-i mai primească. Fiecare operator va trebui să păstreze timp de cinci ani baza de date.