Cod galben de caniculă pentru jumătate din ţară. Valul de căldură loveşte şi Capitala. Zonele în care vin ploile şi grindina

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat. Un val de clădură va lovi duminică şi luni Bucureştiul şi judeţe din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei.

18 iul. 2021, 10:45
Cod galben de caniculă pentru jumătate din ţară. Valul de căldură loveşte şi Capitala. Zonele în care vin ploile şi grindina

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de caniculă prin care avertizează că pe 18 şi 19 iulie ne vom confrunta cu un val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Cod galben de caniculă. Unde persistă valul de căldură

„Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică (18 iulie) local, iar luni (19 iulie) izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului”, a anunţat ANM.

De asemenea, meteorologii au emis o atenţionare de instabilitate atmosferică, valabilă din 18 iulie, ora 12:00 şi până pe 20 iulie, ora 22:00.

„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp”, este atenţionarea meteorologică ANM.

Citeşte şi: Bărbatul din Dâmboviţa care şi-a înjunghiat mortal nepoata de 6 ani, reţinut

Cod galben de ploi torențiale în nordul Moldovei

ANM a mai emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil începând de duminică, de la ora 15:00 şi până luni, la ora 6:00.

„În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…45 l/mp”, a anunţat ANM.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

LUNI

Vremea va fi în general instabilă în sud-vestul, vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și la munte, iar seara și noaptea pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse ce vor avea mai ales caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină. Îndeosebi în intervale scurte de timp, se vor înregistra cantități de apă însemnate.

Valorile termice vor scădea în regiunile vestice, nordice și centrale, dar în sud și în sud-est vor caracteriza în continuare o vreme călduroasă, local caniculară după-amiaza când și disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade în nordul Moldovei și 37 de grade, izolat, în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 25 de grade.

BUCUREȘTI

Vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic accentuat. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade. Cerul va fi mai mult senin în prima parte a zilei, apoi temporar noros, iar noaptea probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată. Vor fi posibile averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie și grindină.

MARTI

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toată ţara şi se va manifesta prin înnorări, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină (în extremitatea de vest a teritoriului astfel de fenomene se vor semnala la începutul zilei, iar în cea de sud-est mai ales seara şi noaptea). În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă însemnate. Valorile termice vor scădea şi în jumătatea de sud-est, astfel că vremea va mai fi călduroasă, cu disconfort termic ridicat, doar local în Muntenia şi Dobrogea, iar la nivelul întregii ţări maximele se vor încadra între 23 și 33 de grade; minimele termice vor fi cuprinse între 13 și 21 de grade, uşor mai mari pe litoral.

BUCUREȘTI

Instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în a doua parte a zilei şi seara vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, uşor mai scăzută faţă de ziua anterioară, va fi de 31…33 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat; minima termică va fi de 18…20 de grade.

MIERCURI

Vremea va fi în general instabilă în sud-estul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane, unde, mai ales ziua, vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce pot avea izolat caracter torențial, descărcări electrice şi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari la munte, în regiunile estice şi în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 și 32 de grade, iar cele minime între 9 grade în depresiuni și 20 de grade pe litoral.

BUCUREȘTI

Cerul va avea înnorări temporare ziua când vor fi averse posibil moderate cantiativ, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

DE JOI PÂNĂ SÂMBĂTĂ

Regimul termic va fi agreabil în cea mai mare parte a ţării. La începutul intervalului, va ploua local în nord, nord-est şi la munte şi pe spaţii mici în celelalte zone.

Citeşte şi: Carambol cu cinci maşini pe Autostrada Soarelui, spre Constanţa. Trafic îngreunat din cauza accidentului