COD GALBEN de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis joi o avertizare cod galben de inundaţii, valabilă pe râurile din zece judeţe din nord-estul şi vestul ţării.

30 mai 2013, 09:43
COD GALBEN de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

Începând din data de 30.05.2013, ora 15.00 şi până în data de 31.05.2013, la ora 22.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Siret şi Prut există risc de producere a unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Codul galben intră în vigoare joi, la ora 15.00, pe râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Hunedoara, Bihor şi Arad) şi Arieş (judeţul Alba).

Începând de vineri, ora 3.00, se pot produce inundaţii pe unele râuri mici din bazinul superior şi mijlociu al Siretului (judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi şi Vaslui), precum şi din bazinul superior al Jijiei (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Creşteri de debite şi niveluri se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din vestul, centrul şi estul ţării, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, a precizat INHGA.

Administraţia Naţională „Apele Române” recomandă populaţiei să evite activităţile în zonele cursurilor de apă aflate sub avertizare şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În toate regiunile ţării, începând cu cele din sud-vest, vor fi ploi torenţiale, vijelii şi grindină, de joi, ora 10.00, până vineri, la ora 18.00, potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Gradul de instabilitate atmosferică va creşte progresiv în toată ţara, începând din sud-vest, şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii. Astfel de fenomene meteo vor fi mai frecvente şi mai intense, în primele ore, în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul, centrul şi estul teritoriului, cantităţile de apă urmând să depăşească local 25 de litri pe metru pătrat, se arată în informarea ANM.