Cod galben de inundaţii pentru râuri mici din judeţele Braşov, Sibiu, Covasna şi Maramureş

Hidrologii au instituit, miercuri seară, Cod galben de inundații pentru râuri mici din județele Brașov, Sibiu, Covasna și Maramureș, până la ora 24:00.

RomaniaTV.net
27 iul. 2016, 19:20
Cod galben de inundaţii pentru râuri mici din judeţele Braşov, Sibiu, Covasna şi Maramureş

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe afluenții Oltului aferenți sectorului Făgăraș — Avrig, județele Brașov și Sibiu.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului Făgăraș — Ac Viștea”, avertizează meteorologii.

De asemenea, sub Cod galben de inundații se vor afla, până la ora 24:00, și o serie de râuri mici din județul Covasna. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții de stânga ai Râului Negru aferenți sectorului aval confluență Cașin — amonte S.H. Reci, Buzău — bazin superior, Bâsca Mare — bazin superior, județul Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior al râului Bâsca Mare, afirmă INHGA.

În ceea ce privește județul Maramureș, până la ora 24:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Vișeu și Iza.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Vaser (extremitatea superioară a bazinului) și Ruscova — râurile mici din bazinul inferior”, precizează hidrologii.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.