Cod galben de ninsori, ciclonul polar aduce ger, nou strat de zăpadă şi vânt puternic

Vremea se va răci accentuat, iar săptămâna viitoare temperaturile minime vor scădea sub -10 grade în unele nopți, mai ales în nordul și centrul țării, dar local și în celelalte regiuni.

05 feb. 2023, 10:17
Cod galben de ninsori, ciclonul polar aduce ger, nou strat de zăpadă şi vânt puternic

Cod gaben de ninsori. Deși luna ianuarie a fost deosebit de caldă în România, doborând recorduri de temperatură, ultima săptămână a adus o răcire accentuată a vremii și ninsori în mare parte din regiuni. Meteorlogii au actualizat duminică avertizarea de cod galben, cu precizarea că vântul va spori senzaţia de ger în următoarele zile.

FOTO şi VIDEO: O avalanşă a îngropat cabana Capra în nămeţi. Circulaţie închisă sau restricţionată pe tronsoane din A1
Până pe 10 februarie, vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade.  Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig, anunţă ANM

De asemenea, în Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

Prognoza meteo. Vine iarna adevărată, se depune strat consistent de zăpadă
În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă.

ANM-Avertizare-generala-T0-230205100138

Salvamontiştii avertizează că în Munţii Făgăraş există riscul declanşării unor avalanşe de proporţii foarte mari care pot ajunge până la cabanele montane, turiştilor cazaţi la mare altitudine fiindu-le recomandat să evite deplasările în proximitatea versanţilor.

”În prezent există o avertizare pentru avalanşă in Muntii Făgăraş, grad 5 din 5 la peste 1800m şi grad 4 la sub 1800m altitudine. Recomandăm turiştilor să nu se deplaseze în zona montană, iar turiştii cazaţi la cabanele de mare altitudine să evite deplasările în proximitatea versanţilor. Există riscul declanşării unor avalanşe de proporţii foarte mari care pot ajunge pana la cabanele montane”, anunţă duminică Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu.

nivologie (1)