Comandament de URGENŢĂ la Guvern pe tema fenomenelor meteo EXTREME

Primul ministru Victor Ponta a convocat, luni dimineaţă, un comandament de urgenţă la Palatul Victoria, pentru a discuta despre situaţia grea care se anunţă în România în zilele următoare, din cauza ploilor abundente prognozate de meteorologi. Principala grijă o reprezintă, însă, riscul de creştere a cotelor apelor Dunării, odată cu creşterea debitului la intrarea în ţară, în contextul inundaţiilor din ţările pe care le traversează.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 06:20
Comandament de URGENŢĂ la Guvern pe tema fenomenelor meteo EXTREME

Şeful ANM, Ioan Sandu, a anunţat, în cadrul comandamentului de urgenţă de la Palatul Victoria că în următoarele două zile vor fi emise două coduri galbene de ploi şi furtuni în Roomânia.

Prima avertizare COD GALBEN va intra în vigoare luni şi va fi valabilă până marţi, în vestul şi sud-vestul ţării.

O a doua atenţionare COD GALBEN de ploi va fi valabilă de marţi dimineaţă până miercuri la ora 9.00 şi va viza teritoriul întregii ţări. Potrivit şefului ANM, cantităţile de apă ce se vor acumula vor fi de 20-25 l/mp şi doar izolat vor atinge 50-60 l/mp.

„Va începe să plouă în după-amiaza aceasta până mâine dimineaţa, este prima atenţionare, în partea de vest a ţării, iar a doua atenţionare va fi de mâine dimineaţă până miercuri dimineaţa la ora 9.00 şi plouă peste toată România din cauza instabilităţii, dar noi dăm cod galben pentru zonele unde sunt suprafeţe mai mari cu precipitaţii. Pe suprafeţe mari – 20-25 litri pe metru pătrat şi izolat, 50-60. Mâine, în jurul orei 12.00, va fi emisă a treia atenţionare, de miercuri dimineaţa până joi seara. Din data de 14, sunt semnale că vor fi ploi nesemnificative”, a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern.

Premierul Victor Ponta, care luni şi marţi va efectua vizite oficiale în Germania şi Slovacia, le-a atras atenţia membrilor Guvernului să ia măsuri de prevenire a problemelor în teritoriu şi să atenţioneze autorităţile locale să acţioneze din timp, nu să aştepte să apară inundaţii şi să aştepte să intervină Guvernul pentru a remedia situaţia.

Principala problemă luată în discuţie a fost riscul de inundaţii pe Dunăre, odată cu intrarea viiturii pe teritoriul ţării noastre. Potrivit şefului ANM, după data de 14 iunie, când se aşteaptă ca vârful de viitură să ajungă în România, ploile ar urma să fie nesemnificative, deci să nu se mai pună problema unor acumulări mari de apă care să crească debitul şi să ridice riscul de inundaţii.

Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat, la rândul său, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 mc/secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei. Institutul apreciază că debitul maxim al Dunării în secţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secundă, faţă de 11.900 mc/secundă în urmă cu o lună, când nu au fost înregistrate probleme deosebite.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autorităţile ungare au nevoie de sprijin din partea României.

El a cerut totodată autorităţilor locale să nu mai aştepte intervenţia Guvernului în caz de situaţii urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane.

„Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să repare diguri, o să scoată apa din curţile oamenilor. Vreau să vă cer de data asta să gândiţi altfel. Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide şi categorice, trebuie să luăm nişte oameni din nişte case care, Doamne fereşte, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân şi după aia alergăm cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Aveţi toată autoritatea din partea mea să luaţi măsurile necesare”, a spus Ponta.

El a arătat că localnicii trebuie mobilizaţi, deoarece „oamenii în general stau şi se uită şi vine Guvernul să repare digul sau să ducă apa mai într-o parte”.

Premierul Ponta, care luni şi marţi se va afla în vizită în Germania şi Slovacia, a cerut autorităţilor care rămân să coordoneze situaţia să nu-i „strice” vizita şi a precizat că Guvernul va analiza, în şedinţa de miercuri, dacă este nevoie de acordarea unor ajutoare sau chiar de schimbat persoane cu atribuţii în prevenirea inundaţiilor.

Ponta a adresat în mod special solicitarea de a s verifica ce se întâmplă cu digul la Ialomiţa şi la Calafat, unde mai există încă probleme.

Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România „între 3-4 săptămâni”, şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze „fiecare bucăţică” de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.

El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce să soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care „se mânca”.