COD GALBEN de vijelie în şase judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de vreme rea, valabilă în judeţele Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila.

RomaniaTV.net
15 apr. 2012, 11:41
COD GALBEN de vijelie în şase judeţe

Între orele 16.00 si 18.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea se vor semnala averse de ploaie care izolat pot depăşi 30 l/mp, frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului, grindina de mici dimensiuni.

Între orele 16.10 si 17.40, în judeţul Giurgiu se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse de ploaie ce pot depăşi izolat 25 l/mp şi intensificari ale vântului.

În intervalul 15.15 şi 17.15, în jumătatea estică a judeţelor Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila, se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse de ploaie ce pot depăşi izolat 25 de litri pe metru pătrat şi intensificări ale vântului.

Ţinând cont de emiterea atenţionării de cod galben a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (conform căreia, astăzi în intervalul orar 15.00 – 18.00, în judeţele Giurgiu, Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa şi
Brăila se vor semnala fenomene precum ploaia torenţială, grindina şi vijelia), Centrul INFOTRAFIC face unele recomandări conducătorilor auto.

În condiţii de vânt puternic, şoferii trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai cu seamă la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele de gabarit mare. De asemenea, trebuie evitată oprirea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
Pe vreme ploioasă, viteza mare de deplasare se dovedeşte extrem de periculoasă, de nenumărate ori fiind cauza de producere a unor grave accidente. Din acest motiv, poliţiştii recomandă ca în asemenea condiţii
meteorologice dificile să fie folosite permanent luminile de întâlnire, să se circule cu prudenţă sporită, viteză redusă şi să se mărească distanţa în mers între autovehicule.