COD PORTOCALIU anunţat de ANM. Unde lovesc furtunile în următoarele ore

Un Cod galben de furtuni este valabil până vineri dimineaţă, în Bucureşti şi în 24 de judeţe din Oltenia, Muntenia, Moldova, Banat, Transilvania şi Dobrogea. Zonele de munte se află sub avertizare Cod portocaliu.

28 iul. 2022, 17:12
COD PORTOCALIU anunţat de ANM. Unde lovesc furtunile în următoarele ore

COD PORTOCALIU. Valabil de la : 28-07-2022 ora 17:40 până la : 28-07-2022 ora 18:40

In zona : Județul Mureş: Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Beica de Jos;

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 30 – 35 l/mp, grindină, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice – în zona avertizată s-au acumulat în jur de 40 l/mp în ultimele ore.

CIOD GALBEN. Valabil de la : 28-07-2022 ora 18:05 până la : 28-07-2022 ora 19:00

In zona : Județul Bistriţa-Năsăud: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Bistriţa-Năsăud: Teaca, Bistrița Bârgăului, Șieu, Șieuț, Mărișelu, Dumitrița, Galații Bistriței, Urmeniș, Monor, Sânmihaiu de Câmpie, Milaș, Miceștii de Câmpie, Silivașu de Câmpie;

Se vor semnala : averse care vor depăşi local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni

COD PORTOCALIU. Valabil de la : 28-07-2022 ora 17:20 până la : 28-07-2022 ora 18:15

In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Băneasa, Frătești, Oinacu, Stănești, Daia, Slobozia;

Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp

COD PORTOCALIU. Valabil de la : 28-07-2022 ora 17:10 până la : 28-07-2022 ora 18:10

In zona : Județul Mureş: Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Batoș, Aluniș, Solovăstru, Vătava, Beica de Jos, Rușii-Munți, Suseni, Ideciu de Jos;

Se vor semnala : averse care vor depăşi local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă pe parcursul acestei zile, până la miezul nopţii, pe râuri din judeţul Caraş-Severin.

Astfel, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte confluenţă cu râul Măcicaş (judeţul Caraş-Severin).

Alerte meteo COD PORTOCALIU şi GALBEN de furtuni în mai multe judeţe şi în Bucureşti. Nu scăpăm nici de caniculă
Hidrologii precizează că fenomenele prognozate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Bistra.

Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Banat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.

Temperaturi-record, în luna iulie. Directorul ANM: „E cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor”

A fost ziua cu cele mai ridicate temperaturi din această vară. La orele de vârf, temperature resimțită a atins chiar 55 de grade la soare, însă nici la umbra nu a fost mai bine.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat pentru Euronews România că potrivit statisticilor, acesta este cel mai secetos an din perspectiva cantităților medii de precipitații.

„Trebuie să luăm în considerare datele statistice care doboară recordurile anului anterior, fiecare anotimp doboară noi recorduri, luna iunie din acest an a fost a treia cea mai secetoasă din istoria ANM. A fost al doilea an când ANM a emis cel mai timpuriu cod roșu pentru parte de vest, nord-vest a țării. Nici luna lui -Cuptor- nu se dezminte.

La acest moment, la o cantitate de 37%, la nivel național din media climatologică, e cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice. Am mai avut zile călduroase în această vară, dar trebuie să vorbim și de nopțile tropicale care oferă acest disconfort termic.

Până vineri, am putea avea în continuare valori de temperatură ce caracterizează o vreme caniculară, pentru că în continuare rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru zone extinse din partea de vest, sud, sud-est, ale țării, acolo unde ne așteptăm ca valorile să caracterizeze o vreme caldă, caniculară, cu temperaturi maxime de 37 de grade.

Prognoza meteo 29 iulie 2022. Vreme călduroasă şi disconfort termic ridicat. Unde vor lovi furtunile
În același timp, vorbim și despre fenomene de instabilitate atmosferică accentuată pentru că această căldură acumulată în sistem, asociată cu o cantitate mai mare de vapori de apă reprezintă ingredientele specifice manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată, ne așteptăm în următoarea perioadă să avem averse torențiale, vijelii, cu descărcări electrice și cantități de apă ce pot depăși 25 de litri pe metrul pătrat. Aceste fenomene nu vor putea să refacă seceta de lungă durată și prezentă în aproape țara.

Anul acesta este cel mai secetos an din perspectiva cantității medii anuale de precipitații.”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

”Primele zile din august, la acest moment arată un semnal pentru temperaturi mai suprotabile, ne apropiem de normele specifice datelor din calendar, la nivelul maximelor de 31 de grade. După 4 august, vor fi variații mici de la o zi la cealaltă, iar zilele caniculare vor fi din nou prezente.”, a mai spus aceasta.