COD PORTOCALIU de CANICULĂ în sudul ţării. Vezi judeţele vizate

Meteorologii au emis, luni dimineaţă, o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru 11 judeţe din sudul ţării, valabilă până marţi. Codul galben de caniculă rămâne în celelalte judeţe pentru care fusese anunţat.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 06:38
COD PORTOCALIU de CANICULĂ în sudul ţării. Vezi judeţele vizate

Odată cu intensificarea valului de aer tropical venit dinspre nordul Africii, în cea mai mare parte a Olteniei, dar şi în Capitală şi judeţul Ilfov se instalează un COD PORTOCALIU de caniculă, valabil luni şi marţi.

Canicula se va intensifica şi va persista în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Muntenia, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80.

Judeţele vizate de avertizare sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, inclusiv Bucureşti, cea mai mare parte din Gorj, jumătatea sudică a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37-38 de grade şi, pe arii restrânse, chiar 39 de grade.

În acelaşi interval, valul de căldură va persista în regiunile vestice, sudice si estice, unde temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35-37 de grade

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, astfel încât îndeosebi în cursul zilei de marţi si al nopţii de marţi spre miercuri, vor fi descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, averse ce pot depăşi pe arii restrânse 20-25 l/mp şi izolat căderi de grindină. Aceste fenomene vor fi mai frecvente în regiunile nordice, estice, sudice, precum şi la munte.