COD PORTOCALIU de inundaţii în judeţele Suceava şi Neamţ

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod Portocaliu de inundaţii pe trei afluenţi ai râurilor de pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ, începând din această seară, de la ora 20.00.

07 iun. 2013, 12:20
COD PORTOCALIU de inundaţii în judeţele Suceava şi Neamţ

Potrivit hidrologilor, începând de vineri, ora 20.00, intră în vigoare avertizarea Cod Portocaliu pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei din judeţele Suceava şi Neamţ, zone în care se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Lăpuş, Mureş superior, Siret şi Prut, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie şi ale Cotelor de inundaţie.

Totodată, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din nord-vestul, sudul şi centrul ţării.

INHGA a prelungit, de asemenea, atenţionarea hidrologică Cod Galben de inundaţii emisă în data de 6 iunie, până sâmbătă la ora 16:00. Astfel, se menţine Cod Galben pe râurile Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ), pe cele din bazinele hidrografice Trotuş (judeţul Harghita şi Bacău), Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi.

În plus, se instituie Cod Galben, începând de vineri, ora 20.00, pe râurile mici din bazinele Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Lăpuş (judeţul Maramureş) şi Mureş superior (judeţele Harghita şi Mureş).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor înregistrate şi prognozate, hidrologii vor actualiza prezentele atenţionări.