COD PORTOCALIU de inundaţii pe mai multe râuri din ţară. Vezi unde sunt aşteptate VIITURI

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea a Apelor (INGHA) a emis, miercuri, o atenţionare COD PORTOCALIU de inundaţii, dar şi o atenţionare de COD GALBEN şi COD ROŞU de inundaţii pentru mai multe râuri din bazine hidrografice aflate în 27 de judeţe ale ţării. Atenţionările sunt valabile de miercuri, ora 13.00 şi până joi, ora 16.00.

RomaniaTV.net
06 aug. 2014, 10:29

COD ROŞU DE INUNDAŢII

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a evoluţiei situaţiei hidrologice din ultimele ore precum şi a precipitaţiilor prognozate se instituie începând cu 06.08.2014 ora 20:00 până pe 07.08.2014 ora 02:00, COD ROSU la nivel local pe râul Drincea la Corlăţel, judeţul Mehedinţi.

COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII

Potrivit hidrologilor, Codul Portocaliu a fost emis pentru râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş şi bazinul superior al râului Bega (judeţele Caraş Severin şi Timiş).

COD GALBEN DE INUNDAŢII

O atenţionare de Cod Galben vizează râurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin mijlociu, Timiş superior, Nera, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi afluenţii Jiului din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dolj şi Olt.

Hidrologii anunţă, totodată, că de miercuri, ora 15.00, până joi, ora 6.00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale în unele bazine hidrografice mici din judeţele Arad, Bihor, Alba, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Covasna, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

Până joi seară la ora 21.00 a fost instituit COD GALBEN pe unele râuri mici din Dobrogea.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din Dobrogea (Teliţa, Taiţa, Slava, Hamangia, Topolog, Cartal, Casimcea) – judeţele Constanţa şi Tulcea.

Tot până la ora 21:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din bazinul Vişeu, cu probabilitate mai mare în bazinul râului Rusca (judeţul Maramureş).

O altă avertizare cod galben a fost emisă de hidrologi pentru bazinele Mureş şi Olt. Între 06.08.2014 ora 16:30 – 06.08.2014 ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din bazinele hidrografice superioare ale râurilor Mureş, Târnava Mică, Târnava Mare şi Olt (judeţele Mureş, Harghita, Covasna), cu probabilitate mai mare în bazinul superior al Oltului.