COD ROŞU de caniculă în Anglia. A fost decretată stare de urgenţă

Marea Britanie se confruntă cu temperaturi caniculare. Autorităţile au emis cod ruşu de caniculă şi au declarat stare de urgenţă naţională. Specialiştii avertizează că, din cauza căldurii sufocante, îşi pot pierde viaţa chiar şi oamenii care nu au probleme de sănătate.

15 iul. 2022, 16:38
COD ROŞU de caniculă în Anglia. A fost decretată stare de urgenţă

COD ROŞU de caniculă în Anglia. Meteorologii avertizează că în următoarea perioadă Marea Britanie temperaturile ar putea atinge maxime record.

COD ROŞU de caniculă în Anglia. Alertă de la meteorologi

Citeşte şi Alertă meteo de ultimă oră. Furtuni electrice în weekend, se anunţă fenomene violente pe Litoral

Meteorologii de la Met Office din Marea Britanie au emis o avertizare cod roşu de caniculă, pentru anumite zone din Anglia, fiind emis şi un cod roşu de temperaturi caniculare.

„Temperaturi excepționale, poate chiar recorduri, sunt probabile luni, apoi din nou marți”, a precizat Met Office, autoritatea națională de meteorologie din Regatul Unit, citată Reuters.

Avettizarea de tip cod roşu este definită de meteorologi ca fiind atinsă atunci când un val de căldură este atât de sever încât efectele sale se extind în afara sistemului de sănătate și de asistență socială.

În această situaţie, temperaturile extreme pot fi periculoase chiar şi pentru persoanele sănătoase.

„Nopțile sunt, de asemenea, de așteptat să fie excepțional de calde pentru Marea Britanie, în special în zonele urbane. Acest lucru este posibil să ducă la efecte pe scară largă asupra oamenilor și a infrastructurii”, mai avertizează meteorologii.

Până în prezent, cea mai mare temperatură care s-a înregistrat în Marea Britanie a fost de 38,7 grade, în Grădina Botanică a Universității Cambridge pe 25 iulie 2019.

Citeşte şi Alertă meteo de temperaturi caniculare şi disconfort termic ridicat, dar şi furtuni. Este vizat şi Bucureştiul

Şi în România meteorologii anunţă vreme caniculară în weekend. În sud-est disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. După-amiaza şi seara se vor semnala averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului la munte, în regiunile sudice şi sud-estice.

Prognoza METEO de weekend

Prognoza meteo SAMBATA

Vremea va fi cãlduroasã în mare parte din ţarã, canicularã dupã-amiaza local în sud-est unde şi disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza şi seara, când se vor semnala averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, care va putea lua şi aspect de vijelie, cu rafale de peste 60…70 km/h, local la munte, în regiunile sudice şi sud-estice şi izolat în rest, cu o probabilitate mai mare în centru şi est.

Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 20…30 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Maramureş, Transilvania şi sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 36 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 22 de grade pe litoral, potrivit ANM.

BUCURESTI. Vremea va fi cãlduroasã, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, însã dupã orele prânzului va creşte probabilitatea pentru înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimã de 17…19 grade.

Prognoza meteo DUMINICA

În sudul ţãrii vremea va fi în continuare cãlduroasã, dar în celelalte zone -cu precãdere în nord şi în centru- se va resimţi o rãcorire. Cerul va fi variabil, cu înnorãri şi pe alocuri averse însoţite de descãrcãri electrice în zonele montane şi posibil în sud-est. Vântul va avea intensificãri la munte, iar local şi în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în nordul Moldovei şi în sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 şi 34 de grade, iar cele minime vor avea valori de la 4 grade în depresiunile din estul Transilvaniei pânã la 20 de grade pe litoral.

BUCURESTI. Vremea va fi în continuare cãlduroasã. Cerul va fi variabil, iar vântul va deveni în general moderat în partea a doua a intervalului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimã va fi de 14…17 grade, cu cele mai scãzute valori în zona perifericã.