Viitura de pe Prut a ajuns joi în România. Apa a depăşit cu aproape 2 metri cota de pericol. COD ROŞU de inundaţii

Publicat: Joi, 25 Iunie 2020 08:45 // Actualizat: Joi, 25 Iunie 2020 09:14 // Sursa: romaniatv.net

Locuinţele din lunca inundabilă a râului Prut sunt protejate cu saci şi cu panouri mobile. Acumularea Stânca-Costeşti a fost pregătită pentru a prelua unda de viitură. De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod roşu pentru mai multe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi, iar cel pentru Râul Prut a fost prelungit.

"Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în ţară. Astăzi, la ora 8.00, la staţia Oroftiana, se înregistrează 178 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore", anunţă Administraţia Naţională "Apele Române".

Din dispoziţia conducerii Apele Române, echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În cursul dimineţii, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări hidrologice COD ROŞU de fenomene imediate valabile până joil a ora 12.00: pentru râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente judeţelor Botoşani şi Iaşi; pentru râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţul Botoşani.

De asemenea, INHGA a prelungit avertizarea CODUL ROŞU până vineri, la ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Citeşte şi Ministrul Mediului a anunţat când va fi vârful inundaţiilor în România. Ce judeţe se află sub avertizare de cod roşu

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cod roşu cod roşu inundaţii inundaţii prognoza meteo
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H