Cod roşu de ninsori şi polei. Vin nopţi cu ger şi în România de marţi VIDEO

Autoritățile germane au emis cod roșu de ninsori. Poleiul a provocat peste 100 de accidente rutiere. Școli au fost închise și în SUA, tot din cauza ninsorilor. 5 milioane de oameni sunt sub avertizări de furtună. Vremea se strică şi în România.

18 dec. 2022, 07:27
Cod roşu de ninsori şi polei. Vin nopţi cu ger şi în România de marţi VIDEO

Vreme extremă în Europa, unde ninsorile și gerul au pus stăpânire pe unele state, în care au fost emise un cod roşu şi alterte  portocalii de vreme rea. Probleme sunt și în Statele Unite, unde vremea a împărțit țara în două: viscol și ninsori abundente în nord, zeci de tornade în sud. Autoritățile germane au emis cod roșu de ninsori. Poleiul a provocat peste 100 de accidente rutiere. Poleiul le-a dat bătăi de cap și pietonilor, care s-au deplasat cu greutate.

Au fost probleme și pe calea ferată, trenurile au avut întârzieri. În nordul Germaniei este așteptat un strat de zăpadă de 25 cm. Probleme din cauza zăpezii sunt și în Franța, unde opt departamente au fost sub cod portocaliu de vreme rea, care ar putea fi schimbat în cod roşu. Mașinile au circulat cu greutate, iar unele școli au fost închise.

Prognoza meteo lunară. ANM anunţă dacă vom avea sau nu zăpadă de Crăciun şi Revelion

Școli au fost închise și în SUA, tot din cauza unui cod roşu de ninsori. 5 milioane de oameni sunt sub avertizări de furtună. Zeci de zboruri au fost anulate și 800 au avut întârzieri. În Dakota și Nebraska stratul de zăpadă a depășit 50 cm, asta în timp ce în sud s-au produs zeci de tornade. În Louisiana au fost 21 de tornade, iar trei oameni au murit.

Val de aer polar în jumătate de ţară. Temperaturi maxime sub limita îngheţului

Vremea se va schimba semnificativ sub aspect termic, pentru că se va răci accentuat în toate regiunile, avertizează meteorologii. „Ne vom regăsi sub influența unei mase de aer polar, care va determina scăderea valorilor termice. Deja se resimte. Acest lucru s-a resimțit pe parcursul zilei de astăzi în regiunile vestice și nordice, iar mâine în toată țara se va răci accentuat.

Vorbim de temperaturi maxime care vor atinge astăzi 19-20 de grade în regiunile sud-estice, iar mâine nu mai mult de 5-6 grade. În aceste condiții, și nopțile vor fi din ce în ce mai reci. Vorbim de nopți cu temperaturi minime negative cam în toate regiunile și cu temperaturi ce vor coborî ușor sub pragul gerului, sub -10 grade în mod deosebit în depresiuni”, a spus Alina Şerban, sâmbătă la A3.

PROGNOZA METEO. Primăvară ploioasă înainte de Crăciun, nici la munte nu mai ninge

Potrivit meteorologului ANM, temperaturile maxime se vor situa luni, în marea lor majoritate, între -1-0 grade în partea de nord, de centru a teritoriului și cel mult 4-5 poate 6 grade în mod cu totul izolat în regiunile vestice și sud-vestice.

„Această răcire va fi totuși de scurtă durată, pentru că săptămâna viitoare ne așteptăm la o încălzire treptată în toate regiunile, astfel încât temperaturile maxime vor mai atinge și poate chiar vor depăși valori de 10 grade, iar minimele vor deveni ușor ușor pozitive”.”Dacă în intervalul precedent au fost ploi aproape continuu în jumătatea de vest a teritoriului și au determinat și cantități importante de apă, cantități de peste 30-40 de litri pe metrul pătrat, acestea se vor restrânge treptat și, mai mult decât atât, se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Vor mai fi regăsite doar pe arii restrânse în regiunile centrale, în zonele montane, însă slabe cantitativ”, a mai spus meteorologul ANM.