COD ROŞU de ploi, grindină şi vijelii în următoarele ore. Viitura a făcut dezastru: maşini luate de ape, zeci de case inundate, drumuri distruse

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi după-amiază, cod roşu de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mai multe zone din ţară. În judeţul Alba, viitura a făcut dezastru. Zeci de case au fost inundate, iar 11 persoane au rămas izolate.

15 iul. 2021, 20:10
COD ROŞU de ploi, grindină şi vijelii în următoarele ore. Viitura a făcut dezastru: maşini luate de ape, zeci de case inundate, drumuri distruse
COD ROŞU de ploi, grindină şi vijelii în următoarele ore. Viitura a făcut dezastru în ţară

Cod roşu de ploi. Viitura a făcut dezastru în Alba. UPDATE.

Comunele Ocoliş şi Poşaga  au fost afectate de ploi abundente şi grindină. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba au anunţat că la Ocoliş sunt aproximativ 30 de case şi un bar inundate, iar 11 adulţi şi 2 copii sunt izolaţi în podurile construcţiilor. DJ 750G – drumul de acces în localitate – este avariat şi colmatat.

La Runc, o alunecare de teren a afectat o casă, iar la Vidolm un autoturism a fost luat de apă şi o casă a fost inundată.

La Poşaga, o casă este inundată, iar drumul de acces DJ 750F avariat şi colmatat.

Până în prezent nu au fost raportate victime.

Mai multe drumuri au fost distruse, iar salvamontiştii intervin pentru salvarea unor persoane

Salvamontiștii au intervenit în comuna Ocoliș din Munții Apuseni pentru salvarea unor persoane surprinse de viitură. De asemenea, potrivit autorităţilor, mai multe drumuri sunt distruse sau colmatate, preponderent în comuna Ocoliș, dar și în Poșaga

Reamintim faptul că în zonă este valabilă o avertizare Cod Roșu de inundații. Până la ora 24:00 se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Pericol.

De asemenea, judeţul Alba se află sub cod roşu de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari şi vijelie până la ora 21:00. Sunt vizate localităţile Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Ocoliș, dar şi zona de munte.

Citeşte şi COD PORTOCALIU de CANICULĂ și disconfort termic accentuat. Care sunt zonele vizate

COD ROŞU de inundaţii în judeţele Cluj şi Alba

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi seara, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă până la ora 24:00, pe râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb – bazin amonte S. H. Hălmagiu.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb – bazin amonte S. H. Hălmagiu, judeţul Hunedoara.

Tot până la ora 24:00, este în vigoare un Cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Arieş – afluenţii aferenţi sectorului aval S. H. Baia de Arieş – amonte S. H. Turda.

Asftel, hidrologii avertizează că se pot produce posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Arieş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Baia de Arieş – amonte S. H. Turda, judeţele Cluj, Alba.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Ocoliş, Ocolişel, Iara – afluenţii aferenţi sectorului aval S. H. Valea Ierii”, precizează reprezentanţii INHGA.

Citeşte şi PROGNOZA METEO 16 iulie. Weekend canicular în toată România, cu 37 de grade Celsius în sud