Potrivit Bloomberg, leul s-a prăbușit cu peste 2% și a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Asta înseamnă că autoritățile au slăbit controlul asupra monedei, după ce anterior au menținut-o în intervalul dorit printr-un regim de flotare controlată.
Banca Națională a României (BNR) a transmis că nu va comenta recentele evoluții de pe piața valutară. Aceste tulburări vin după ce premierul României, Marcel Ciolacu, și-a anunțat demisia, în timp ce partidele tradiționale încearcă să se adapteze la victoria răsunătoare a unui lider de dreapta, aliniat politicilor lui Donald Trump, din primul tur de scrutin, mai scrie sursa menționată mai sus.
Publicația evidențiază că George Simion, un ultranaționalist care are interdicție de a intra în Ucraina și Moldova, este acum favoritul pentru a revendica cea mai înaltă funcție în stat, în urma turului al doilea programat pe 18 mai 2025.
Prăbușirea leului românesc vine după o vânzare generalizată a obligațiunilor și acțiunilor românești, care a început imediat după alegerile de duminică. Cu alte cuvinte, din România au ieșit foarte mulți bani și au intrat prea puțini. Randamentul obligațiunilor în lei pe 10 ani a crescut cu peste 50 de puncte de bază în această săptămână, depășind 8%, iar indicele bursier de referință din Capitală a scăzut cu aproximativ 3%. Obligațiunile denominate în dolari ale țării noastre, scadente în 2035, s-au numărat marți printre cele care au performat cel mai slab pe piețele emergente, deși o emisiune cu scadență mai lungă a recuperat.
„Trebuie să așteptăm turul doi al alegerilor pentru a avea mai multă claritate în privința președintelui și a guvernului. Din punctul de vedere al investitorilor, o relație bună între președinte și guvern este esențială pentru a readuce sub control situația fiscală și a face unele reforme cheie”, a explicat Sergey Dergachev, șeful departamentului de datorii corporative de pe piețele emergente la Union Investment Privatfonds GmbH.
Banca Națională a României, care are o politică de lungă durată în a nu comenta mișcările de pe piață, a spus totuși că instituția va încerca să evalueze cum poate gestiona ieșirile crescânde de capital din activele țării.
„Intrările de capital au scăzut în ultima perioadă, în timp ce ieșirile au crescut. Banca centrală caută un echilibru optim între cele două, având în vedere că lichiditatea va scădea, iar ratele de pe piață vor crește”, a punctat Dan Suciu pentru Bloomberg.
În luna martie, agenția Moody’s Ratings a semnalat că ar putea retrograda ratingul de credit al țării la nivelul „junk”, din cauza turbulențelor politice care afectează eforturile de reducere a deficitului bugetar.
Tranzacțiile de pe piața interbancară au arătat că leul s-a aflat sub o presiune puternică în ultimele zile, potrivit lui Valentin Tătaru, economist-șef pentru România la ING Bank.
ING își menține prognoza de final de an la 5,05 lei pentru un euro, cu toate că sunt posibile depășiri temporare până spre 5,10 lei pentru un euro, a declarat Tătaru.
„Considerăm că banca centrală este capabilă și dispusă să traseze o nouă linie de apărare pentru cursul valutar, dar va fi nevoie de puțin timp pentru ca piața să se stabilizeze, având în vedere contextul electoral și incertitudinea politică generală,” a subliniat Tătaru pentru Bloomberg.