Cod roşu în sănătate! O nouă boală periculoasă ar putea face ravagii în România

Pe fondul valului doi al pandemiei de covid-19, o nouă boală periculoasă și-a făcut apariția în anumite țări din Europa, inclusiv în România.

03 oct. 2020, 08:10
Cod roşu în sănătate! O nouă boală periculoasă ar putea face ravagii în România

Este alertă de gripă aviară, potrivit avertismentului dat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) catre statele membre. Autoritatea a semnalat posibilitatea acestui pericol statelor membre, ca urmare a descoperirii a unor noi cazuri.

Când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în România? Explicaţiile ministrului Sănătăţii

Un focar de gripă aviară a fost descoperit în Rusia și în Kazahstan, stoparea răspândirii virusului fiind vitală. Țările membre UE sunt sfătuite să dea atenție metodelor de supraveghere și biosecuritate. Acesta este un prim pas pentru evitarea răspândirii gripei aviare Comisia Europeană avertizează statele membre să asigure măsurile necesare pentru împiedicarea unor focare de gripă aviară înalt patogenă.

În anii trecuți, HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei în verile 2005 și 2016, urmând epidemii în nordul și estul Europei.

Avertismentul virusologilor americani: Masca nu ne protejează de coronavirus

Un singur focar descoperit anul acesta în România. Focare de gripă aviară au fost și în Bulgaria. Primul caz a apărut în luna februarie a acestui an. În România, singurul focar descoperit anul acesta a fost în luna ianuarie a acestui an.

„Riscul de transmitere a virusurilor gripei aviare către publicul larg din Europa rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul transmiterii la oameni, se recomandă oamenilor să nu atingă păsările moarte fără a purta echipament de protecție personală adecvat”, a transmis European Food Safety Authority.