COD RUTIER. SCHIMBĂRILE din 2015 pe care ŞOFERII nu trebuie să le uite în 2016

Anul 2015 a adus mai multe modificări legislative importante în domeniul auto, în principal cu privire la obţinerea permisului, majorarea amenzilor pentru contravenţii rutiere, transportarea copiilor şi restituirea taxei auto. Totodată, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dat câteva decizii prin care au oferit şoferilor o serie de clarificări notabile.
Iulian Tudor
02 ian. 2016, 08:43
COD RUTIER. SCHIMBĂRILE din 2015 pe care ŞOFERII nu trebuie să le uite în 2016

Proprietarii de maşini care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante pot să ceară restituirea integrală a sumei achitate, fără a se adresa instanţei.

Citeşte şi Comisarul-şef din Direcţia Rutieră şi şeful Biroului Rutier Vaslui, acuzaţi de corupţie, arestaţi

Până la această modificare din luna septembrie, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule prevedea că se putea cere doar returnarea parţială a vechii taxe auto. Mai exact, restituirea parţială era o opţiune doar pentru cei care au plătit o taxă auto mai mare decât actualul timbru de mediu.

Aşadar, modificarea legislativă face referire strict la proprietarii de maşini care au plătit vechea taxă auto (înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu).

În altă ordine de idei, ICCJ a stabilit, printr-o decizie publicată tot în septembrie, că dobânda ce trebuie acordată la restituirea vechii taxe auto este cea indicată de Codul de procedură fiscală, scrie avocatnet.ro.

Creşterea valorii unui punct-amendă este strâns legată de creşterea salariului minim brut pe economie, conform Codului rutier.

Amenzile rutiere au crescut de două ori

Aşadar, din moment ce 2015 a adus două creşteri ale salariului minim, la 1 ianuarie şi la 1 iulie, amenzile pentru contravenţii rutiere au fost majorate de două ori.

În momentul de faţă, un punct-amendă este egal cu 105 lei, mai mult cu 15 lei faţă de valoarea ce s-a aplicat până la finele anului 2014. Asta înseamnă că, pentru persoanele fizice, amenzile rutiere sunt cuprinse între 210 şi 2.100 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice ajung până la 10.500 de lei.

Maşinile parcate neregulamentar nu se mai ridică

O decizie ICCJ apărută în luna iulie a stabilit că autorităţile nu mai au voie să ridice maşinile parcate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice.

Procedura de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe carosabil era reglementată de autorităţile locale, însă, aşa cum au arătat judecătorii Înaltei Curţi, nu acestea sunt competente s-o facă, ci Guvernul.

Prin urmare, toate hotărârile consiliilor locale ce includ proceduri de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe carosabil sunt nule.

Examenul auto: Promovarea probei teoretice dă posibilitatea susţinerii probei practice de mai multe ori

Începând din data de 5 octombrie, persoanele admise la proba teoretică a examinării pentru obţinerea permisului auto pot să susţină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică.

Asta înseamnă că cei admişi la proba teoretică au la dispoziţie un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a trece de proba practică, chiar şi din mai multe încercări.

Înainte de această schimbare, la picarea probei practice, candidaţii trebuiau să dea din nou ambele probe ale examenului, chiar dacă trecuseră de proba teoretică.

Citeşte şi Atenţie, şoferi! Poliţiştii supraveghează traficul şi din aer VIDEO

Şoferii au nevoie de aviz medical dacă suferă de apnee în somn

Din luna octombrie, persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) au nevoie de un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto.

„Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”, scrie în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1255/2015.

Pentru a elimina orice interpretare greşită, trebuie subliniat că obţinerea avizului medical NU este obligatorie pentru toţi candidaţii şi şoferii, ci doar pentru cei suspectaţi că suferă de sindromul de apnee în somn.

Şoferilor li se poate interzice să conducă în alte state UE, dacă sunt inapţi din anumite motive

În primăvară, CJUE a hotărât că, atunci când circulă prin alte state membre UE, şoferilor li se poate interzice să conducă din cauza comportamentului ilicit care-i face inapţi.

În cauza în care s-a dat această decizie era vorba de consumul de stupefiante. Practic, judecătorii au considerat că, dacă şoferii au un comportament ilicit care-i face inapţi să conducă, autorităţile străine pot să le refuze recunoaşterea valabilităţii permisului auto.

Deşi hotărârea nu vizează în mod direct România, aceasta este valabilă, în egală măsură, pentru toate statele membre UE.

Transportul contra-cost de persoane neautorizat se amendează

Transportul contra-cost – fără autorizare – de persoane a fost interzis în vară prin lege. Totodată, aceeaşi regulă se aplică şi pentru transportul contra-cost de mărfuri sau de bunuri.

Prin urmare, regulile aplicabile în prezent stabilesc că transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi de autorităţi.

Persoanele fizice sau juridice care efectuează, în mod repetat şi fără autorizaţie, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Minorii pot fi transportaţi cu maşina doar dacă sunt folosite sisteme de siguranţă

Codul rutier impune şoferilor să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaun pentru copii omologate. În acelaşi timp, transportarea copiilor mai mici de trei ani în maşini fără sisteme de siguranţă este interzisă.

Deşi aceste reguli noi au fost introduse din 2014, pentru a putea fi aplicate a fost necesară apariţia unor reglementări secundare. Practic, Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier a suferit modificările necesare abia în februarie.

 


DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor