COD RUTIER 2018: Cât ALCOOL poţi consuma înainte de a te urca la volan!

Alcoolul este unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere şi în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine pentru şofer şi o problemă penală. 

RomaniaTV.net
25 dec. 2018, 13:08
COD RUTIER 2018: Cât ALCOOL poţi consuma înainte de a te urca la volan!

COD RUTIER: Cele mai multe dintre accidente se produc pe fondul consumului de alcool, informează cars.ro.Trebuie sa stii ca in Romania soferii nu au voie sa bea deloc alcool. Scuzele de genul ”am baut un singur pahar de bere” nu il vor convinge pe agentul de la Rutiera sa te ierte.

Concret, o alcolemie de pana la 0,40 mg/ litru alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni. Daca ai baut mai mult, atunci poti ajunge si sta dupa gratii pana la 5 ani. Daca ai noroc… te alegi doar cu o amenda penala. Insa oricum o dai, vei avea dosar penal.

Daca ajungi in aceasta situatie esti obligat sa mergi la spital, insotit de politist, pentru recoltarea de probe biologice. Este important sa ajungi acolo cat mai repede. Daca nu, se poate stabili retroactiv, asa ca oricum nu scapi de corvoada asta. Oamenii legii au nevoie de concentratia exacta de alcool in sange, iar pentru asta ti se recolteaza probe biologice.

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.
 
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.