COD RUTIER 2020. Trucul prin care poţi să conduci chiar dacă ţi-a fost suspendat permisul auto

COD RUTIER 2020. Dacă ai permisul de conducere, reținut de către polițiști, poți să îl recuperezi, dacă contești sancțiunea. Până când instanța se va pronunța cu un nou verdict, permisul va rămâne la cel sancționat.

09 iun. 2020, 05:51
COD RUTIER 2020. Trucul prin care poţi să conduci chiar dacă ţi-a fost suspendat permisul auto

COD RUTIER 2020. Ai dreptul să contești sancțiunea dată de polițiștii rutieri, dacă nu ești de acord cu ea. Dar, este foarte important de știut, că, contestația trebuie depusă în maximum 15 zile de la data constatării contravenției și reținerea carnetului. 

CODUL RUTIER 2020. Habar nu aveai că ESTE INTERZIS să transporţi aşa ceva în maşină. Amenzi uriaşe pentru şoferi

Trebuie să începi prin a scrie contestația, adică să povestești pe hârtie, în ce context ți-a fost aplicată sancțiunea de reținere a permisului. În contestație trebuie specificate și contra-argumentele legale la sancțiunea primită. Șoferul este cel care poate depune contestația, în termenul specificat.

COD RUTIER 2020. Contestația se depune la Judecătorie

La Judecătoria indicată în procesul verbal, adică ce de pe raza unde a fost constatată fapta, se va depune contestația după ce a fost scrisă. În cazul în care nu poți să ajungi personal să depui contestație, este nevoie de o persoană împuternicită sau, contestația mai poate fi trimisă prin fax sau prin poștă. După toate acestea, se va transmite și data la care trebuie să te prezinți în fața instanței.

 

Când depui contestația, ea trebuie semnată, datată și completată în două exemplare. Pe lângă aceasta, la dosar mai trebuie anexate și copii după procesul verbal de constatare și cea a actului de identitate.

COD RUTIER 2020. Când se depune contestaţia, se recuperează carnetul

Pe lângă contestație, trebuie să depui și o cerere pentru eliberarea certificatului de grefă. L cerere, grefa atașează un timbru de 1 leu și încă un timbru judiciar în valoare de 15 lei. Pe baza certificatului de grefă, emis în instanță, care se eliberează pe loc, se poate recupera permisul de conducere, numai la poliția în a cărei rază s-a petrecut evenimentul, chiar în ziua respectivă.

COD RUTIER 2020. Permisul rămâne la el sancționat până când se dă o decizie

Cel sancționat este obligat să se prezinte la toate termenele date de judecător. Și polițistul și cel sancționat vor fi audiați. Vor fi luate în considerare și probele filmate cu carele de supraveghere montate în intersecții sau cele filmate de către radar. Toate acestea pot să dureze și 3 luni, în schimb în toată această perioadă, permisul rămâne la proprietar.

Actele necesare pentru depunerea contestaţiei în instanţă:

  • Contestaţie scrisă;
  •  Contestaţie la judecătorie;
  • Proces-verbal de constatare;
  • Copie după actul de identitate;
  • Cerere pentru eliberarea unui certificat de grefă;
  • Taxă de timbru de un leu;
  • Taxă de timbru judiciar de 15 bani.

COD RUTIER 2020. Ce se poate contesta şi ce nu

Notivele pentru care polițiștii îți pot reține permisul de conducere sunt următoarele:

  • dacă ai fost prins băut la volan,
  • în cazul în care au trecut pe roşu,
  • nu ai acordat prioritate pietonilor,
  • maşina are defecţiuni grave la sistemul de frânare sau
  • ai depăşit viteza legală cu 51 de km.

În aceste cazuri, se poate depune contestaţie. Contestația nu este acceptată în situaţia în care nu ai oprit la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele erau coborâte sau în curs de coborâre ori atunci când semnalele cu lumini roşii erau în funcţiune.

Dacă contestația va fi respinsă de către instanța Judiciară, în urma cercetării faptei săvârșite, potrivit Codului Rutier, cel care sancționat, poate rămâne fără permis pentru o perioadă de 125 zile.

CODUL RUTIER. Regula nouă care i-a revoltat pe români. Cum poţi rămâne FĂRĂ PERMIS de la 1 iulie 2020

Codul Rutier va suferi noi modificări începând cu iulie 2020. Cea mai importantă intră în vigoare de la 1 iulie și îi vizează pe cei care vor să obțină permisul de conducere.