COD RUTIER 2022. Cum să obţii permis de conducere la 16 ani şi de la ce vârstă poţi urca pe scuter

Legislația îți permite să conduci unele autovehicule încă de la vârsta de 16 ani. Pașii sunt asemănători cu cei ai obținerii categoriei B. Va fi nevoie să faci școala de șoferi și să susții probele teoretice și practice ale examenului. De asemenea, acordul părinților este obligatoriu.

17 sept. 2022, 13:22
COD RUTIER 2022. Cum să obţii permis de conducere la 16 ani şi de la ce vârstă poţi urca pe scuter

COD RUTIER 2022. Tot mai mulți tineri obțin permisul de conducere de la 16 ani. Așadar, dacă te simți pregătit și suficient de responsabil pentru a te descurca în trafic la 16 ani sau ești părinte și vrei ca fiul sau fiica ta să obțină permisul înainte de vârsta majoratului, iată care sunt pașii de urmat și opțiunile.

Școlile de șoferi au observat o creștere cu până la 30% a cererilor de la an la an. Cei care obțin permisul mai devreme trebuie să respecte aceiași pași pe care îi parcurg majorii, însă nu pot conduce același tip de mașini, ci unele mai mici și mai puțin puternice. Totodată, școala de șoferi îi costă mai mult cu câteva sute de lei.

Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan
Școlile de șoferi care oferă cursuri pentru categoriile B1, A1 și AM au tarife de aproximativ 2.000 de lei, care se pot achita și în rate. Școala de șoferi la 16 ani este la fel de „riguroasă” precum cea pentru restul categoriilor de permis auto. Cursanții trebuie să urmeze atât ore de legislație, cât și ore de conducere în trafic și în poligon.

Mai exact, vor avea nevoie de cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală, este nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților, potrivit Poliţiei Rutiere.

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, este nevoie de întocmirea dosarului pentru examen, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere (89 de lei) și copia cărții de identitate.

Apoi, viitorii șoferi vor fi programați la probele teoretice și practice. Examenul implică rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări la care trebuie date cel puțin 22 de răspunsuri corecte, urmate de proba practică, unde viitorii tineri șoferi vor fi asistați de un examinator al Poliției Rutiere.

COD RUTIER 2022. Există trei categorii de autovehicule pe care tinerii le pot conduce, după ce au urmat cursurile unei școli de șoferi și au susținut examenul.

Permis B1 16 ani

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere). În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani.

Permis A1 16 ani

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani.

COD RUTIER 2022. Şoferii care încalcă această regulă riscă amenzi de 4.500 de lei şi pot ajunge după gratii

Permis AM 16 ani

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.

Pentru toate aceste trei categorii de permis, școala de șoferi se poate începe de la vârsta de 15 ani și 9 luni.

Vârstele minime impuse de Codul Rutier pentru fiecare categorie de permis auto în parte:

  • 16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1;
  • 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
  • 20 ani şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A;
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW;
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

 

COD RUTIER 2022. Mașinile au o limită de viteză
În acest moment, pe șoselele din România, circulă peste 3.900 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani care au obținut permis de condus pentru motociclete și mașini dedicate acestei categorii de vârstă.

Legislația pentru obținerea permisului la 16 ani este similară cu cea pentru majori, cu excepția faptului că adolescenții au nevoie și de un acord din partea tutorelui legal. Școala îi costă cu câteva sute de lei mai mult decât cursurile pentru categoria B. Mașinile pe care le pot conduce trebuie să aibă cutie automată de viteze, să fie limitate la 100 de km la oră și să nu depășească 550 de kilograme. O mașină nouă, care poate fi condusă de la 16 ani, costă aproximativ 15 mii de euro, iar una second-hand între 5-6 mii de euro.

COD RUTIER 2022. Cum vor circula trotinetele electrice în Bucureşti, un nou regulament DOCUMENT
În ce țări poți conduce la 16 ani cu însoțitor
Poți conduce la 16 ani cu însoțitor orice mașină, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Canada. Regulile sunt foarte stricte. Spre exemplu, americanii și canadienii au de urmat mai multe niveluri, care pun accent pe dobândirea experienței. La început, nu au voie să conducă singuri, nu pot lua alte persoane în mașină (cu excepția însoțitorului) și nu au voie să circule noaptea.

La nivel european, Germania le permite adolescenților să-și ia permisul de conducere de la 17 ani. În primele 12 luni, trebuie să fie însoțiți în permanență de o persoană care are cel puțin 30 de ani și minimum 5 ani de experiență la volan.

Cod Rutier 2022- De la ce vârstă poţi conduce un scuter şi ce permis îţi trebuie

Visul oricărui adolescent care împlinește vârsta de 18 ani este aceea de a urma cursurile unei școli de șoferi și apoi să susțină examenul pentru a obține permisul auto. Cele mai recente statistici arată că cei mai mulți șoferi sunt cei care dețin permis categoria „B”.

Pentru că suntem în era tranziției către electromobilitate, la modă sunt scuterele electrice, care au devenit extrem de populare în rândul tinerilor din țara noastră.

Dacă te numeri printre aceștia și intenționezi să-ți cumperi un scuter, însă nu cunoști prevederile legale în vigoare referitoare la dreptul de a conduce un astfel de vehicul, noi îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie.Conform prevederilor Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maxim prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h.

Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc.

De asemenea, acest vehicul este disponibil și în versiune „full electric” dotată cu un motor a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW. În plus, masa proprie nu trebuie să fie mai mare de 350 de kilograme, neincluzând bateriile. Vei putea conduce fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h. De asemenea, ai obligația să te deplasezi cu aceste vehicule doar pe pistele destinate bicicletelor, acolo unde acestea există.

Conform legislației rutiere, toate vehiculele a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h sunt înregistrate ca mopede la primărie și, drept urmare, vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei
Dacă deții permis de conducere categoria „B”, vei putea conduce un scuter electric pe drumurile publice fără alte cerințe sau examene. În schimb, există alte modele de scutere electrice pentru care este nevoie de permis categoria „A” deoarece au viteza maximă de peste 45 km/h.
În ceea ce privește vârsta la care poate fi condus un scuter electrice, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au acest drept, însă doar după ce obține permisul de conducere categoria „AM”. Proba practică pentru această categorie constă în verificarea aptitudinilor într-un poligon auto. Pentru a obține permisul de conducere pentru scuter va trebui să te înscrii la școala de șoferi, situație în care vei avea nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fișă medicală, taxă de examen, taxă de permis și de celelalte documente necesare pentru obținerea permisului categoria „B”.

Acte necesare pentru schimbare permis expirat

Permisul expirat se poate schimba atât înainte, cât și după expirare. Condiția de bază este să se efectueze vizita medicală. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului expirat în 2022.

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată
  • buletin sau carte de identiate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
  • permisul de conducere, în original
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.