COD RUTIER 2022. Greşeala de sezon care îţi aduce o amendă de 1000 de lei. Şoferii sunt total la cheremul poliţistului

Cod rutier 2022. Amendă usturătoare dacă ai parbrizul, luneta sau geamurile laterale murdare la maşină, chiar dacă este secetă şi apa trebuie economisită. În plus, totul depinde de ochiul vigilent al agentului, care decide dacă "murdarul" maşinii tale se încadrează în prevederile legii

28 iul. 2022, 12:16
COD RUTIER 2022. Greşeala de sezon care îţi aduce o amendă de 1000 de lei. Şoferii sunt total la cheremul poliţistului

Conform noului cod rutier 2022, dacă aveți parbrizul, lunetă sau geamurile laterale extrem de murdare, s-ar putea să va aștepte o amendă usturătoare. Dacă v-a prins ploaia pe und rum de munte, iar spălătoriile de pe traseu sunt îbchise din motive de secetă, nu aveţi scuză şi riscaţi o amendă de circa 1000 de lei.

Întrebarea de 8 puncte de amendă și de 1160 de lei este cât de murdar trebuie să fie un geam murdar pentru a se încadra drept contravenție?

Şoferii nu trebuie să uite să îşi cureţe geamurile, pentru că şi în acest caz riscă amenzi, prevăzute în noul Cod Rutier 2022.  Potrivit autorităţilor, parbrizul, luneta şi geamurile laterale murdare le restrâng sau chiar le estompează vizibilitatea. Aşadar, şoferii care nu le păstrează curate riscă amenzi cuprinse între 860 şi 1.160 de lei, adică între şase şi opt puncte de amendă.

COD RUTIER 2022. 3000 de lei amendă, cei mai mulţi şoferi comit greşeala în weekend
O singură problemă apare în această modificare a Codului Rutier: termenul „geam murdar” nu este definit foarte clar. Asta înseamnă că o sancţiune de acest fel poate fi uşor atacată în instanţă.

„Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.’De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare.”, spune Cosmin Andreica, sindicat Europol.

COD RUTIER 2022. Se schimbă iar regulile rutiere din cauza accidentelor, un nou proiect în Parlament

Măsura menită să reducă numărul accidentelor îi nedumereşte şi pe şoferi.”O să fie greu să decidă. Cum e şi cu zgomotul. Nu au un aparat să măsoare decibelii. Nici murdăria nu se poate măsura.”

COD RUTIER 2022. Avocaţii spun că, cel mai probabil, sancţiunile vor fi tranşate în instanţă. „Ar putea să lase loc la intepretări majore iar bineînţeles şi amenzile care ar urma să fie date ar fi destul de uşor de contestat.Nu este singura schimbare din Codul Rutier care lasă loc de interpretare. Unii şoferi spun şi că anumite norme privind condusul agresiv sunt discutabile, precum cele care privesc turarea nejustificată a motorului sau schimbarea repetată a benzii de circulaţie. Noul cod rutier a fost deja adoptat de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă şi va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni”, spune şi avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit noului Cod Rutier, şi șoferii care își împrumută mașinile prietenilor vor primi o amendă mai mare de la sfârșitul lunii februarie, fără posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile, dacă persoana care a condus autoturismul săvârșește o infracțiune.

„Te numeri printre șoferii care-și împrumută mașina? Dacă da, trebuie să știi ce modificări apar în Codul Rutier de la sfârșitul lunii februarie. Mai exact, cresc amenzile. Dacă-i împrumuți unui prieten mașina și el săvârșește o infracțiune sau o contravenție, riști să plătești amendă de până la 2.900 de lei fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile. Bineînțeles că acest lucru se întâmplă doar dacă refuzi să le dai polițiștilor datele personale ale prietenului cu pricina”, a anunţat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.